Merhaba maceracılar bu bir Black Desert Online topluluk duyurusudur.
Öncelikle merhaba,
Ben Erim, oyuna coğunuz gibi MENA sunucusunda başlamış sıradan bir black desert online oyuncusuyum.
Değinmek istedigim konu bir çok rekabetçi ruhlu oyuncunun muzdarip oldugu bir konu.
Yani,
Karma Bomb
Open World PvP nedir?
Öncelikle BDO, bir açık dünya PVP oyunudur. Bu demektir ki, oyuncular birbirlerine açık dünyada toplama,avlanma gibi aktiviteler sırasında, güvenli bölgeler dışında saldırmak ve öldürmekte özgürdür.
Ancak, yüksek seviyeli ve eşyalı oyuncuların güçsüz ve oyuna yeni başlayan oyuncuları Grief*lememesi (spawn killing,camping) için ortaya karma kaynağı çıkartılmıştır.
Ben PVE/Life Skill oyuncusuyum pvp yapmak istemiyorum!
Malesef BDO Open World PVP ve Siege War mekanikleri üzerine dayalı bir oyun ve henüz PVE/Life Skill sunucuları bulunmamaktadır. Başka oyun deneyiniz.
Grieflemek nedir?
60-59-58 seviye bir oyuncunun, başka düşük seviye bir oyuncuyu bir güvenli alana kapatıp onu doğar doğmaz öldürmesi veya kamplaması yada güvenli bir şehri terketmesini engellemesidir.
Karma bir kaynaksa, karmabomb bir oyun mekaniği midir?
Karma bomb oyun yapımcıları için Intended Design(Amaçlanan Dizayn) değildir. Bir süre sonra oyuncuların karma mekaniğini abuse (kötüye kullanması) sonucu ortaya çıkmıştır.
Karma Bomb nedir?
Karma Bomb, açık dünyada bir oyuncunun diğer oyuncuya kendini bir defadan fazla kere kestirmeye zorlaması sonucu ile başka oyuncudan karma düşürmesidir.
Örn:
Slotta kasan bir oyuncu ondan güçlü bir oyuncuyu olması gerektiği gibi açık dünya pvp kurallarına göre öldüremeyip, slotuna KS(kill steal-skor çalma) yaparak ve onun grind effiencysini (canavar kesme verimliliğini) düşürerek kendini öldürmeye zorlaması.
Karma düşünce ne olur?
Normal şartlarda PvP ölümlerinde (Oyuncu vs Oyuncu) oyuncuların hiçbir kaybı olmazken, zorla negatif karmaya düşürülen bir oyuncu öldüğü takdirde
Tecrübe Puanı(Exp)
Eşyalarındaki yükseltme sayısını
Eşyalarındaki kristalleri
Üzerindeki ticaret eşyalarını ve paralarını
Kaybetmektedir.
Bu sistem sebebi ile açık dünya PvP'sinde karşışındaki oyuncuyu alt edemeyen oyuncular, caydırıcı yöntem olarak karmayı kullanmaktadır.
BDO Slot/Spot etik sistemi
EU(Avrupa) NA(Kuzey Amerika) KR(Kore) sunucularında karma bombun minimuma indirilmesi açısından oyuncu toplulukları tarafından yaratılan bir görünmez slot etiğidir.
Slota kimin önce geldiği önemsiz olup,aynı rotation(rotasyon) için mücadele eden oyuncuların karşılıklı BO3(Best of 3 - 2'ye varan kazanır) şeklinde duello atarak, kazanın rotasyonu aldığı ve kaybedenin başka rotasyona gittiği görgü kuralıdır. Böyle gerçek bir açık dünya PVP oyunu gibi, slota karşısındakine daha çok ölenin değil, güçlü olanın hakim olduğu rekabetçi ve düzgün bir oyuncu topluluğu ortaya çıkmıştır.
Bir çok sunucuda bu etiğin oturması bir zaman alsada, şuanda çok büyük bir oranla bu kural ile yukarıda saymış oldugumuz sunucularda oyuncular oynamaktadır. Türkiye'de bu etiğin yavaş yavaş oyuncular tarafından kullanılmaya başladığını görsemde, çabuk oturmasını hemen beklemiyorum ve konu hakkında bilgilendirme yapmak istedim, bunun daha rahat oturması için biz oyuncular olarak
-Bu oyunun bir açık dünya PVP oyunu olduğunu, birinin sizi PK(Player Killer-Oyuncu Öldüren) olarak öldürmesinin ayip veya adamlık dışı olmadığını anlamamız.
-Slota/Rotasyona ilk gelenin değil güncel olarak orada bulunan en güclü oyuncuya partiye(yani duelloyu kazanan) kişiye ait olduğu.
-Açık dünya PVP oyununda yeterli eşya ve seviye sahibi olmadan oyunun en verimli rotasyonlarında yer bulamayacağımız gerçekleri ile yüzleşmek
-Örn: Korsan ile Hilekarlar arasından exp/money per hour (saat başına tecrübe puanı ve para) arasında devasa fark olmadığı, başka rotasyonları dönerekte karakterinizi geliştirebilecemiz,
Gerçekleri ile yüzleşmektir.
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Kara lesteleri birleştirelim.
Etik kuralınızı yerim sizin bide uzunca açıklamış beyefendi ne nedir diye.
Suzanlardan örnek vericem 8 yaratık slothu varsa istiyorsunuzki 8ide sizin olsun daha birini keserken 1 sonraki slothdaki yaratıklar çıkmış çay içiyor ama siz istiyorsunuzki onlarada kimse dokunmasın size kalsın. Bomboş slotha gidip kesiyoruz adam gelip sloth dolu diyor be açgözlü önce olduğun slothu kesde ondan sonra 10 km ötedeki slothu sahiplen.
Sloth doluysa ben nası kestim? slothu kestiysem nası dolu? hayırdır?
Zoruna gidiyorsa sahip olmak istiyorsan pk sistemi mevcut aç kes he oyunda güçsüzü düşünmüş karma sistemi eklemiş güçsüz adamı koruyor. Yoksa boyuna kartopu etkisi gibi güçlü olan kasılsın kasılsın diğerlerini ters çevirip düz gıdıklasın oh ne ala memleket.
Bu işin etiği nedir? başkasının vurduğu yaratığa vurulmaz etik budur. Boş bıraktığınız slothu kesen adamı kesip kesip karma bomb diye zırlamıcaksın boş yapmayın burda.Slothu boş bırakmazsan adam gelip kesemez , sizde pk açmak zorunda kalmazsınız hadi eyvallah.
Karmabomb oyunun bir mekanızmasıdır , karma sistemini sevmediyseniz ticket atabilirsiniz. Pazaryerinde 1 gümüş altına koymamakta görgü kuralı dersiniz eminim ki. .Milleti kısıtlamaktan vazgeçin isteyen istediği gibi oynar oyunu , nasıl keyif alıyorsa bırakın öyle oynasın. Şunu da unutmayın insanları 6-7 sunucuda ve küçücük haritada sıkıştırırsanız , düşük ve orta gearlı arkadaşların kasacak yeri kalmaz mecbur bu sisteme başvururlar .Ayrıca serverda doğru düzgün pvp oluyor mu ki millet eğlence aramasın , doğru düzgün kale savaşı olmuyor şu serverda elden ele kale veriliyor.
Güçlü kendine güvenen oyuncular - karma gezmekten çekinmezler , Mena sunucusunda da örnekleri bulunmaktadır. EU NA KR serverındaki örneklerini heryerde görebilirsiniz zaten.
.