Birazdan Black Desert başlayacak.

Eğer oyun başlamıyorsa, lütfen Black Desert Başlatıcıyı kurun.

Oyuna başlamak için Black Desert Başlatıcısını kurunuz.

Eğer zaten kuruluysa, oyun hemen başlar.
Eğer otomatik olarak başlatıcı çalışmıyorsa, lütfen kurulu olan başlatıcıyı doğrudan başlatın.

Kurulum Rehberi

1 İndirilen BlackDesert_Installer_TR.exe dosyasını çalıştırarak, Black Desert Başlatıcısını kurunuz.

2 Kurulum tamamlandıktan sonra oyunu başlatınız.

Forum

#Acemi Maceracı #Strateji #Yaşam
BDO Ekspres - İdeal Çit Konumu ve Yerleşimi Bulma
23.09.2021 18:26 (UTC+3)
1803 3
Son Düzenleme Tarihi : 23.09.2021 18:31 (UTC+3)
# 1

BDO Ekspres - İdeal Çit Konumu ve Yerleşimi Bulma

Merhaba, ben SakuraPrime. Bu rehberimde tohumlarınızı ekeceğiniz çitler için en uygun konum ve yerleşimi nasıl bulacağınızdan bahsedeceğim.

 

Diğer Rehberlerim İçin Buraya Tıklayın

 

1. Tohum ve Konum Seçimi

Size uygun tohum ve konumu seçebilmek için öncelikle çiftçilik yapma nedeninizi belirlemeniz gerekmekte. Çitlerinizin konumunu, çiftçilik yapma amacınıza ve ekeceğiniz tohuma göre belirlemeniz gerekiyor. En yaygın çiftçilik yapma nedenlerini aşağıdaki başlıklarda bulabilirsiniz.

 

1.1. Aşçılık İçin Ürün Yetiştirme

Biber, acı biber, soğan, sarımsak, ayçiçeği gibi ileri düzey aşçılık tariflerinde sıkça kullanılan bazı ürünleri işçiler toplayamadığından bu ürünler genelde markette bulunmaz, bulunsa bile pahalı fiyata satılırlar.  Bu ürünlere sürekli önsipariş atarak stoklarınızı yüksek tutamayacağınızdan bir noktadan sonra çiftçilik de yapmanız gerekecektir.

 

Yetiştireceğiniz tohumu yaptığınız aşçılık tariflerinde duyduğunuz ihtiyaca göre belirleyin. Bir tohum belirledikten sonra iki seçeneğiniz var: çitinizi ana şehrinize yakın bir yere kurmak ya da ürünlerin en hızlı gelişeceği konuma kurmak. Eğer çiftçiliği yan karakterinizle yapıyorsanız çitinizi tohumun en hızlı yetişeceği yere kurmanız faydalı olacaktır. Eğer ana karakterinizle çiftçilik yapıyorsanız ya çitlere bakım yapmak için sürekli git gel yapmayı göze alacak ya da ürünlerin biraz daha yavaş gelişmesini göze alıp çitinizi ana şehrinize yakın, kısa sürede ulaşabileceğiniz bir konuma kuracaksınız. Tohumların hızlı yetişmesini istediğinizden iki durumda da işçi çalıştırabilirsiniz.

 

1.2. Markete Satmak İçin Ürün Yetiştirme

Değerli paketiniz varsa markette sattığınız ürünlerden sadece %15.5 vergi ödersiniz. Bu da markete satmak için çiftçilik yapmanın mantıklı olabileceğini işaret ediyor.

 

1.2.1. Markete Yüksek Kalite (Yeşil Seviye) Ürün Satma

Özel (mavi) ürünler yüksek kalite (yeşil) ürünlere kıyasla daha pahalı olsa da yüksek kalite tohumlar daha çok mahsül verdiğinden markete satmak için yüksek kalite tohum ekmek en karlı seçenek olacaktır. Markete hızlıca göz atıp oldukça rağbet gören Yüksek Kalite Biber, Yüksek Kalite Acı Biber gibi ürünlerden birini seçip yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Yüksek kalite tohumlar genellikle markette bulunmadığından beyaz seviye tohumlar satın alıp bitki yetiştiriciliğiyle kendiniz yeşil seviye tohumlar üretmeniz gerekecek. Ektiğiniz tohumların aşağı yukarı yarısıyla bitki yetiştiriciliği yaparsanız bir sonraki ekim için yeterli sayıda yeşil seviye tohum elde edebilirsiniz. Kalan tohumları da hasat edip satın. Bitki yetiştiriciliği yaparken elde ettiğiniz özel (mavi) tohumlar ve Rüya atı malzemelerini markete satıp ek gelir elde edebilirsiniz. Çitlerinizde işçi çalıştırmak ya da çalıştırmamak size kalmış.

 

1.2.2. Markete Özel Tohum Satma

Bazı özel tohumların fiyatı markette 300.000 gümüşü geçebildiğinden özel tohum üretip satmak da karlı olabilecek bir iş. Bunun için özel tohum ekip bitki yetiştiriciliği yapmanız gerekiyor. Özel tohumlar markette bulunabildiğinden beyaz seviye tohum alıp en baştan kendinizin üretmenize gerek kalmayabilir. Markete hızlıca göz atıp oldukça yüksek fiyata satılan ve markette az sayıda bulunan tohumlardan satın alıp çiftçilik yapmaya başlayabilirsiniz. Bitki yetiştiriciliği yaparken elde ettiğiniz Rüya atı malzemeleri de ek kazancınız olacak. Çitlerinizde işçi çalıştırmak ya da çalıştırmamak size kalmış.

 

1.3. NPClere Satmak İçin Ürün Yetiştirme

Değerli paketiniz yoksa markette sattığınız ürünlerden %35 vergi ödersiniz. Bu da NPClere satmak için ürün yetiştirmenin daha anlamlı olacağını işaret ediyor. Yine de uyarı geçmekte fayda var; yetiştirdiğiniz tohumlar, çitlerinizin konumu, marketin durumu gibi birçok etmen net kazancınızı etkileyecektir. Bazı koşullar altında %35 vergiye rağmen markete satmak için ürün yetiştirmek NPClere satmak için ürün yetiştirmekten daha karlı olabilir. Bu yüzden iki seçeneği de kendiniz test edip yine kendiniz karar vermelisiniz.

 

Bu yöntemi kullanmanın birkaç koşulu olacak. NPClere satmak için her tohumu yetiştiremezsiniz, büyülü tohumlara ihtiyacınız var. Büyülü tohumlara ek olarak en az 5 kapasiteye sahip çitlere (Sadece Çit, Güçlü Çit veya Eski Ay Çiti) ve Zanaatkar 1 ve üzeri çiftçilik seviyesine ihtiyacınız var.

 

Çiftçilik seviyeniz Zanaatkar 1 veya üzeriyse özel tohumlarla bitki yetiştiriciliği yaparken küçük bir ihtimalle büyülü tohum elde edebilirsiniz. Büyülü tohumlar tarlada beş kat yer kaplar ve beş kat fazla mahsül verirler; ancak, bizim yetiştirme amacımız bu olmayacak. Büyülü tohumlarla bitki yetiştiriciliği yaparsanız yine büyülü tohumlar elde edersiniz. Tüm büyülü tohumlarınızla bitki yetiştiriciliği yaptığınızda elinizde çitlerinize tekrar ekim yapmak için gerekenden çok daha fazla büyülü tohum olacak.

 

Yapmanız gereken, hangi büyülü tohumu yetiştirmek istiyorsanız onun özel tohumunu ekip büyülü tohum elde edene kadar bitki yetiştiriciliği yapmak. Örneğin, Büyülü Sarımsak Tohumu yetiştirmeyi planlıyorsanız bu tohumu elde edene kadar Özel Sarımsak Tohumu ekip bitki yetiştiriciliği yapmanız gerekiyor. Eğer markette Özel Sarımsak Tohumu bulamazsanız tohum tüccarlarından beyaz seviye Sarımsak Tohumu alıp önce Yüksek Kalite Sarımsak Tohumu, sonra da Özel Sarımsak Tohumu elde edene kadar bitki yetiştiriciliği yapmanız gerekiyor.

 

Büyülü tohum elde ettikçe çitlerinizdeki özel tohumları büyülü tohumlarla değiştirin. tüm çitleriniz büyülü tohumlarla dolduğunda asıl karı elde etmeye başlayacaksınız. Tüm büyülü tohumlarla bitki yetiştiriciliği yapın, tekrar elinize geçen büyülü tohumlarla çitlerinizi doldurun, artan tohumları da satın.

 

Büyülü tohumlar Merkez Pazar’da satılamaz; ancak, NPClere satılabilir. Her büyülü tohumun satış fiyatı farklıdır. Büyülü tohumların büyüme süreleri beyaz seviye tohumlarla aynıdır. Ben hızlı yetiştiğinden ve yüksek fiyata satıldığından Büyülü Sarımsak Tohumu kullanmayı tercih ediyorum. Sizin çitlerinizi kurduğunuz konuma göre kullanmak isteyeceğiniz büyülü tohum değişebilir. Çitlerinizde işçi çalıştırmayı unutmayın. Çit başına bir ya da iki tohum bulunduğundan işçileriniz çok daha az yorulacaktır. Özel ve büyülü tohumlarla bitki yetiştiriciliği yaparken düşük bir ihtimalle Gizemli Tohum da elde edeceksiniz. Bu tohumları da 100.000 gümüş karşılığı NPClere satmayı unutmayın.

 

1.4. Rüya Atı Malzemesi İçin Ürün Yetiştirme

Bitki yetiştiriciliği sırasında Rüya atı Arduanatt gelişiminde kullanılan Taş Kuyruk Yemi üretmeye yarayan yan ürünler elde edebilirsiniz. Sadece Taş Kuyruk Yemi üretmek için çiftçilik yapmak karlı olmasa da kendiniz Rüya atı uyandırmayı deneyecekseniz ve marketten yeterli ölçüde Rüya atı uyanış malzemesi satın alamıyorsanız çiftçilik yapmanız mantıklı olacaktır. Rüya atı malzemeleri sadece bitki yetiştiriciliğiyle elde edildiğinden tohumlarınızın olabildiğince hızlı büyümesini isteyeceksiniz. Burada ana amacınız çiftçilikle ürettiğiniz ürünü satmak olmadığından karına bakmaksızın en hızlı yetişen tohumlardan yetiştirmelisiniz. Tohum Bilgisi tablosunda da görüleceği üzere Kuru Yelken Otu Tohumu ideal koşullarda 2 saat 22 dakikada yetişebilmektedir. Bu da oynama sürenize bağlı olarak günde 4-5 defa (belki daha da fazla) bitki yetiştiriciliği yapabilmeniz anlamına geliyor. Tohumun en hızlı şekilde yetişmesi için çitlerinizi tohumunuza uygun sıcaklıkta bir konuma kurmayı, gübreleme yapmayı ve çitlerinizde işçi çalıştırmayı unutmayın. Kuru Yelken Otu Tohumu dışında bir tohum arıyorsanız 2 saat 40 dakikada yetişen Ateş Tanesi Çiçeği Tohumu ya da 2 saat 46 dakikada yetişen Kambur Mantar Tohumu kullanabilirsiniz.

 

1.5. Gizemli Meyve Elde Etmek İçin Ürün Yetiştirme

Bitki yetiştiriciliği yaptığınızda düşük bir ihtimalle gizemli meyve eldersiniz. Bu meyveler kimyada öz ve yağ üretiminde kullanılır. Eğer kimya yaparken bir tür meyveye fazlasıyla ihtiyacınız oluyorsa bu meyveden elde etmek için çiftçilik yapabilirsiniz. Her tohum bir çeşit gizemli meyve verir. Tohum Bilgisi tablosunda hangi tohumun hangi meyveyi verdiğini bulabilirsiniz. Hangi tür meyveden elde etmek istiyorsanız o meyveyi veren ve en kısa sürede yetişen tohumu ekmelisiniz.

 

Eğer çiftçilik seviyeniz Zanaatkar 1 ve üzeriyse, Gizemli Tohum ekebilirsiniz. Gizemli Tohumları özel ve büyülü tohumlarla bitki yetiştiriciliği yaparken düşük bir ihtimalle da elde edebilirsiniz. Gizemli meyve elde etmeyi planlıyorsanız bu Gizemli Tohumları satmayıp biriktirmeyi unutmayın, zira gizemli tohumlarla bitki yetiştiriciliği yapıldığında fazla miktarda ve garanti olarak gizemli meyve elde edersiniz. Gizemli tohumlarla bitki yetiştiriciliği yaptığınızda tekrar gizemli tohum elde edemediğinizden bunları biriktirip toplu bir şekilde kullanmak daha pratik olacaktır.

 

1.6. Çiftçilik Seviyesini Yükseltme

Çiftçilik seviyesini yükseltmek için ana amacınız tohumların çok sık budanma ihtiyacı duyması olduğundan ürünlerin gelişme hızı ya da hangi tohumu ektiğiniz sizi etkilemeyecektir. Yine de hasat ettiğinizde aşçılıkta kullanarak ya da markete satarak işinize yarayacak bir ürün yetiştirmeniz çiftçilik seviyesi yükseltme adına para kazanmaktan feragat etmenize engel olacaktır. Büyülü ve gizemli tohumlar çok yer kaplayıp çok hasat verdiğiniden bu tohumları kullanmak budayabileceğiniz tohum sayısı azaltmaktadır. Dolayısıyla, bu tohumları çiftçilik seviyenizi yükseltmeyi amaçlıyorsanız kullanmayın. Ayrıca, çitlerinizde işçi çalıştırmayın.

 

2. Seçilen Tohum İçin İdeal Konum Belirleme

Tohumların gelişim hızını iki faktör belirler: sıcaklık ve gübre. Çok basit ve hızlı bir işlem olan gübreleme yapmak tohumlarınızın %25 daha hızlı gelişmesini sağlar.

Diğer faktör ise sıcaklık. Burada değinmemiz gereken birkaç konsept var. Birincisi, haritadaki tüm bağlantı noktalarının sabit bir sıcaklık değeri bulunmaktadır. Tahmin edeceğiniz üzere Valencia’ya yaklaştıkça bağlantı noktalarının sıcaklığı artmakta. Sıcaklık haritasını görmek için haritayı (M) açıp sağ üstteki “Sıcaklık Bilgisi” tuşuna basın.

 

 

 

Sıcaklık haritası genel bir fikir verse de bağlantı noktalarının tam sıcaklık değerlerine BDO Codex’teki Bağlantı Noktaları kısmından arama yaparak ulaşabilirsiniz. Hangi bağlantı noktasına bağlı olduğunuzu öğrenmek içinse mini haritadaki en alttaki yazıya bakın.

 

 

Görüldüğü üzere burada ben Heidel’in hemen solundaki Kral Ormanı adlı bölgede olsam da Heidel bağlantı noktasına bağlıyım. BDO Codex’te de görebileceğimiz üzere Heidel’in sıcaklık değeri %35.

 

 

İkinci bilmemiz gereken konseptse tohumların farklı sıcaklıklarda farklı hızlarda gelişmesi. Her tohumun en hızlı geliştiği bir ideal sıcaklık aralığı vardır. Her tohumun ideal sıcaklık aralığının bulunduğu Tohum Bilgisi tablosunu inceleyebilir ya da BDO Codex’teki Çiftçilik kısmından istediğiniz tohumu aratabilirsiniz. Benim tarlama ekmiş olduğum Biber Tohumunun ideal sıcaklık ve gelişim değerlerine göz atalım.

 

 

Sıcaklık satırına göz attığımızda sırayla %1.00, %1.62 ve %1.00 değerlerini görmekteyiz. Bu değerler tohumun sırasıyla çok soğuk, ideal sıcaklıkta ve çok sıcak bölgelerde gelişim hızını ifade etmektedir. Gelişim hızı ise tohumun 5 dakikada bir gelişiminin arttığı orana denir. Yani bu tohum ideal sıcaklıkta her 5 dakikada bir %1.62 büyüyecektir. Bu hız gübresiz büyüme hızıdır. Gübre kullanmak bu hızı dörtte bir oranında arttıracaktır. Hangi sıcaklığın ideal aralıkta olduğunu öğrenmek içinse imlecinizi sıcaklık satırının üzerine getirin.

 

 

Görülebileceği üzere Biber Tohumunun ideal sıcaklık aralığı %40 ila %80 arasıdır. Bu sıcaklık değerlerinin altında ya da üstünde bir yere çit yerleştirip Biber Tohumu ekerseniz büyümesi daha hızlı gerçekleşecektir. Tüm tohumların büyüme hızlarını ve ideal sıcaklık aralıklarını Tohum Bilgisi tablosunda bulabilirsiniz.

 

Hatırlayacağınız üzere çitlerimin bulunduğu konum Heidel bağlantı noktasına bağlıydı, Heidel’in sıcaklık değeriyse %35’ti, yani ideal sıcaklık değerinin altında. Bu bilgiyi tohumun yanına gidip "Mahsul Bilgisini Göster (R)" tuşuna basarak kontrol edebilirim. 

 

 

Gördüğünüz üzere sıcaklık barındaki ibare, ortadaki kalın ve açık renkli kısmın solunda, bu da ideal sıcaklık değerinin altında olduğumuzu işaret ediyor. %1.00 yazısı ise tohumun (gübre hesaba katılmadan önce) 5 dakikada bir gelişeceği oranı ifade ediyor. Biber Tohumu yetiştirmek istersem Heidel’den daha sıcak bir konum tercih etmeliyim. 

(Not: Nemlilik değerini kontrol etmenize gerek yok.)

 

Aşağıdaki haritada Velia ve Heidel çevresindeki popüler çit konumlarının sıcaklık değerleri yer almakta.

 

 

Biber Tohumunun ideal sıcaklık aralığı %40 ila %80 olduğundan Velia civarında yetiştirmem daha mantıklı olacaktır.

 

3. İdeal Çit Yerleşimi

Gübreleme ve sulama yaparken sadece üzerinde bulunduğunuz çiti değil, belirli bir yarıçaptaki tüm çitleri etkilersiniz. Dolayısıyla çitlerinizi belirli bir şekilde yerleştirip belirli konumlardan gübreleme ve sulama yaparsanız gübre ve sudan tasarruf edebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

Bir sonraki rehberde görüşmek üzere. Hoşça kalın!

Son Düzenleme Tarihi : 25.09.2021 01:17 (UTC+3)
# 2

Güzel çalışma olmuş eline sağlık

Son Düzenleme Tarihi : 27.09.2021 11:27 (UTC+3)
# 3
harikası bir paylaşım
Görüş

Oynanış

Oynanışla ilgili ipuçları ve bilgi birikiminizi paylaşın.

last
Gönderiler 10.000 adetlik birimler halinde aranır.