Birazdan Black Desert başlayacak.

Eğer oyun başlamıyorsa, lütfen Black Desert Başlatıcıyı kurun.

Oyuna başlamak için Black Desert Başlatıcısını kurunuz.

Eğer zaten kuruluysa, oyun hemen başlar.
Eğer otomatik olarak başlatıcı çalışmıyorsa, lütfen kurulu olan başlatıcıyı doğrudan başlatın.

Kurulum Rehberi

1 İndirilen BlackDesert_Installer_TR.exe dosyasını çalıştırarak, Black Desert Başlatıcısını kurunuz.

2 Kurulum tamamlandıktan sonra oyunu başlatınız.

HABERLER

GM Notu 23.12.2021 07:45 (UTC+3) Black Desert PC x Konsol: CalpheON Şöleni Geliştirici Sohbeti
2

 

12 Aralık'ta Black Desert geliştiricileri, CalpheON Şöleni'nde dünyanın dört yanından Maceracılarımızla bir Geliştirici Sohbeti sundu. Aldığımız tüm soruları ve geri bildirimleri gerçekten takdir ediyoruz ve bu GM Notunu bir özet olması için hazırladık.


S. Son zamanlarda, yeni bir sınıf hakkında çok fazla tartışma oldu. Yeni bir sınıf güncellemesi için planlar var mı?

 

C. Dünya çapındaki Maceracılardan gelen geri bildirimlerle, tüm zamanımız ve çabalarımız sınıf yenilemeye odaklandı, bu da şu anda yeni bir sınıf duyurma planımız olmadığı anlamına geliyor. Elbette bu, gelecekte asla yeni bir sınıf çıkarmayacağımız anlamına gelmiyor. Her zaman sınıflar için çeşitli olasılıkları araştırıyoruz. Herkesin bahsettiği onlardan biri de bir süre önce bahsettiğimiz Rhutum’du. Bir sonraki yeni sınıf hala geliştirmenin çok erken aşamalarında, bu yüzden sadece temel konsepte sahibiz. Şu anda yayınlamaya odaklandığımız çok daha fazla içeriğimiz var, bu nedenle geliştirmeyi bunlardan sonra yeni sınıfa odaklamayı planlıyoruz.

 

▲ Çıkacak Yeni Sınıf Konsept Resmi

 

S. Heidel Şöleni sırasında sunulan ve henüz piyasaya sürülmemiş birçok içerik var. Bunlarla ilgili bir durum güncellemesi alabilir miyiz?

2021 Heidel Şöleni Duyuruları

Yaz Sezonu & Gelişim Pasosu 

PvP Sezonu, Solare Arenası, 10 vs 10 Mürettebat Savaşı 

Yeni Sınıf Güncellemesi: Corsair 

Ticaret Yenilemesi 

Köşk 

Yeni Kızıl Arena Haritası: Valencia Şehir Savaşı 

Parti Zindanı - Atoraxxion Sycrakea 

Efsanevi Diné 

Sınıf Yenilemesi 

Calpheon Elvia Diyarı & KaraYıldız Baskını 

Yar Mini Oyunu 

Derin Deniz Fobisi 

-

Black Desert Mini Sunucusu 

C: Bu soru, dünya çapında Maceracılar tarafından en çok sorulan soru. Heidel Şöleni'nden bu yana gelişim yönü ve önceliği değişti, bu yüzden mevcut durumlarını netleştirmek için bu fırsatı değerlendirmek istiyoruz.

 

[10 vs 10 Mürettebat Savaşı & Ticaret Yenilemesi]

Öncelikle şimdilik hangi içeriklerin beklemeye alındığını paylaşayım.

Şu anda geliştirilmekte olan Solare Arenası, bittikten sonra, 10 vs 10 Mürettebat Savaşları geliştirilecek.

Ticarete gelince, son derece kapsamlı olması nedeniyle dengeleme için kapsamlı bir şekilde test etmemiz gerekiyor. Bu nedenle beklemeye alındı, yeniden geliştirmeye başladığımızda daha fazla bilgi paylaşacağız.

 

[Solare Arenası]

Solare Arenası, 1'e 1 veya 3'e 3 sıralamalı bir arenadır. Başlangıçta belki sadece 1 veya 2 etap ile yayınlanacak. Biri açık alanken, diğeri ise Maceracıların yararlanabileceği ortamlara sahip olacak.

Sıralama sistemi ile de maça uygun ödüller hazırlıyoruz. Sıralama sistemine katılımı daha özgür hale getirmek için, sistemi Aileden ziyade karakterlere göre yapacağız.

 

Sonsuz Kış Dağı bu yıl içinde global olarak güncellenmeyeceği için, birçok Maceracının hayal kırıklığına uğrayabileceğini biliyoruz. Dolayısıyla, Solare Arenası geliştirmesi biter bitmez, önce global bir etkinlikte ön izlemesini yapacağız ve daha sonra resmi olarak tüm bölgelere yayınlayacağız.

 

[Yeni Kızıl Arena Haritası: Valencia Şehir Savaşı - Aralık'ta Kore Güncellemesi, Kısa Bir Süre Sonra Global Güncelleme]

Valencia şehrinde geçen oyunyeni bölgeleri işgal etmeye dayalı farklı bir dizi kurala sahip olacak. 
 
Burayı oldukça güvenli bir yer olarak düşünmüş olabilirsinizancak büyük savaşların yeri haline geldiğinde yepyeni bir deneyim sunacakAralık'ta Kore'de ve kısa süre sonra da dünyanın geri kalanında yayınlamayı hedefliyoruz. 
 
Maalesefkonsoldaki optimizasyon sorunları nedeniyle Kızıl Arena şu anda kapalıOptimizasyon çalışması tamamlandıktan sonra yeni harita ile Kızıl Arena'yı yeniden açmaya çalışacağız. 

 

[Efsanevi Diné]

Efsanevi Diné şu anda geliştirme aşamasındadır. Ve daha önce paylaştığımız gibi, "Suda Yürüme" becerisi ile su üzerinde koşabilecek. Ancak ön izlemesini hazırlayamadık. Hazır olur olmaz sunacağız.

 

[Calpheon Elvia Diyarı - Sonsuz Kış Dağından Sonra Gelişimin Bir Sonraki Odağı]

Calpheon Elvia Diyarı yavaş yavaş geliştiriliyor. Sonsuz Kış Dağı yayınlandıktan sonra, Calpheon Elvia Diyarı'nı geliştirmeye başlamayı planlıyoruz, ancak daha üzerinde çalışmamız gereken çok şey var.

 

[KaraYıldız Baskını - Calpheon Elvia Diyarı'ndan Sonra Geliştirilecek]

KaraYıldız Baskını, Calpheon Elvia Diyarı'ndan sonra geliştirilecek. Yıldız Mezarı zaten üst düzey bir av sahası ve bir Elvia Diyarı'na dönüştüğünde gerçekten korkunç hale gelecek.

 

Calpheon'daki Trol bölgesinin bir videosunu hazırladık. İzleyelim.

 

▲ Calpheon Trol Bölgesi

 

Ruh silahlarına benzer bir şey hazırlıyoruz, ancak bu sefer Azwell, Bares, Elsh ve Seleth gibi önceden var olan silahları kullanmak istiyoruz.

Yeşil silahların, diğer çevresel faktörlerin yanı sıra yağmur yağdığında daha da güçlenmesi gibi özel bir etkisi vardı. Calpheon Elvia Diyarı'nda Maceracıların sürekli değişen çevreye uyum sağlamasını sağlayacağız.

 

Geliştirmesi biraz daha uzun sürebileceği için, henüz çıkış tarihleri hakkında konuşabilecek bir durumda değiliz. İçerik hazır olduğunda bunu Maceracılarımıza göstereceğiz.

 

[Ekstrem Canavar Bölgesi: Derin Deniz Fobisi]

Son Cadılar Bayramı etkinliği olan "Hayalet Ev"de hepinizin gördüğü görüş mesafesi etkisi, aslında canavarlarla savaşırken sınırlı bir görüşle uçurumu keşfedeceğiniz Derin Deniz Fobisi için geliştirildi. Öldüğünüz her seferde, o noktaya kadar topladığınız ganimetin sadece yarısını elinizde tutabilirsiniz. Bu nedenle, rogue tarzı oyunlara benzer şekilde, kalma ve gitme arasındaki seçeneklerinizi sürekli olarak tartmanız gerekir. Burayı tek başına oynanabilir bir av sahası yapmayı planlıyoruz ve gelişiminin derinliklerine indikçe daha fazla ayrıntı ortaya çıkaracağız.

 

[Black Desert Mini Sunucu – Kış Sezonunda Mevcut Olabilir]

Mini sunucunun geliştirmesi bir dereceye kadar tamamlandı. Bu Kış Sezonunda bile kullanılabilir. Yakın zamanda mini sunucu ile Japonya'da büyük bir etkinlik yaptık. Japonya'nın farklı bölgelerinden takımlar, takım oluşturup çeşitli oyunlara katıldı. Bu nedenle, mini sunucuları gelecekte etkinlikler ve diğer kullanımlar için kullanmayı planlıyoruz.

 

Mini sunucu tek başına bir kişi tarafından kullanılabilir veya bazı klan üyeleri ve arkadaşları davet edilebilir. Maceracıların belirli bir süre boyunca özgürce kullanabilecekleri bir yer. Bu nedenle, daha rahat oynayan, çalışan Maceralarımız için anlamlı bir içerik yapmaya çalışacağız.


Dünyanın Dört Bir Yanından Maceracılarla Soru-Cevap 

Yeni PvP İçeriği

S1. Sıralama sistemi gibi yeni PvP içeriği sunma planınız var mı?

S2. Mevcut PvP sistemini de değiştirmeyi planlıyor musunuz? Örneğin Karma ve Kızıl Arena gibi şeyler.

Yeni dahil olan ve mevcut kullanıcıların aktif olarak katılabilmelerini sağlayacak şekilde yani.

S3. Haftalık/aylık ödüllerin dahil olduğu Sıralamalı PvP savaş arenası çıkarmayı düşünüyor musunuz?

S4. Sıralamalı arenada solo, ikili veya 5v5 maçlar olmasını isterdim. Kızıl Arena ve benzerlerinde haritalarda yer alabilirler, ancak önceden var olan modlardan farklı bir amaçla. Sıralamalı bir sistem sadık oyuncu tabanını artırmaz ve hatta onu dünya çapında bir E-spor haline getirmez mi?

 

C. Evet, geçenlerde Rusya'nın 3. yıldönümü için canlı yayın yaptık. Burada, birçok Maceracı yeni PvP içeriği hakkında konuştu ve bize kaç Maceracının yeni PvP içeriği aradığını gösterdi. Şölen sırasında daha önce duyurduğumuz gibi Solare Arenası’nı, Ocak ayının sonunda veya Şubat ayının başında global bir güncelleme olarak yayınlamayı hedefliyoruz.

 

Ayrıca yeni Kızıl Arena güncellemesinin de yakın zamanda yayınlanması planlanıyor.

 

▲ Yeni Kızıl Arena

 

Sadece bu sorularla bile, Maceracılarımızın PvP içeriğini ne kadar istediğini anlıyoruz, bu yüzden bunu mümkün olan en kısa sürede size ulaştırmaya çalışacağız.

 

Karma sistemine gelince, sistemi büyük ölçüde değiştirme planımız yok. Bunun nedeni, Black Desert'ın devasa bir alan olarak var olmasıdır. Karma sisteminin "PvP" ve "PK" arasında ayrım yapabileceğimiz bir "standart" olduğunu düşünüyoruz. Sahada biraz özgür bir PvP sistemi sürdüreceğiz, ancak PK'yi caydırmak istiyoruz.

 

Ancak, Karma sisteminin kötüye kullanıldığı bazı bölgelerden hikayeler duyduk. Şu anda bu sorunu iyileştirmek için işlevsel bir çözüm arıyoruz.

 

Şu anda Fetih Savaşı dahil olmak üzere daha fazla Potansiyel Sınırı sistemimiz var. Bunun amacı, yeni Maceracıların sadece tam Tuvala ekipmanıyla katılabilmeleri ve savaşları deneyimleyebilmeleridir.

 

Ayrıca, Maceracılar tarafından talep edildiği gibi, yakın zamanda Savaş Arenası'ndaki yapay zekayı iyileştirdik. Ek olarak, rakiplerin beceriler tarafından yere serildiğini veya sersemletildiğini gösteren görsel efektler üzerinde çalışıyoruz. Oyundaki bu iyileştirmeler, yeni Maceracıların da PvP'de eğlenmeleri ve iyi pratikler yapabilmeleri için yapılıyor. Bu noktaları gelişmeye devam edeceğiz.

 

PvP ile İlgili 

S. Bağlantı Noktası/Fetih Savaşlarında Klanın inşaatçılarının karşılaştığı zorluklar mevcut, bu konuda iyileştirmeler yapmayı planlıyor musunuz? Savaş amacıyla kale inşa etmenin bile zor olduğu durumlar var. Calpheon ve Mediah'ın coğrafi yapısında ağaç ve kayalar fazlalıkta olduğundan, durum daha da zorlaşıyor. Yakın zamanda Kampın kurulumunun iyileştirilmesi gibi yeri düz hale getirerek kurmayı sağlayın veya ağaç ve kayalarla çakışsa dahi kurulabilecek şekilde değişiklik yapın. Teşekkürler.

 

C. Bu harika bir öneri. Bununla birlikte, komuta merkezleri ve kaleler, stratejinin merkezi parçası. Bu yüzden onlara kamplarda yaptığımız gibi büyük bir değişiklik yapma konusunda daha dikkatliyiz.

 

Yine de, ek binalar hariç, en azından kaleler ve komuta merkezi için arazinin neden olduğu stresin bir kısmını, farkı hissedebileceğiniz bir noktaya kadar ortadan kaldırmaya yardımcı olabiliriz. Bunun üzerinde çalışmaya ve önce Global Lab'de kullanıma sunmaya çalışacağız.


Zor zamanlar geçiren kurucularla da empati kuruyoruz. Kamasylvia'dan bahsetmiyorum bile... Etraftaki onca yaratık, inşaatı engelliyordu. Ancak uzaktan kurulum sistemi ile bunun çoğu çözülecektir.

 

Ayrıca, şu anda birçok öneri aldığımız “klan ping”i ile ilgili iyileştirmeler üzerinde çalışıyoruz.

 

 

 

Gördüğünüz gibi, çoğu iyileştirildi. Kullanımı daha kolay hale getirmeye çalıştık ve bunun gibi rahatlık amaçlı iyileştirmeler üzerinde çalışmaya devam edeceğiz.


Daha önce Rusya'nın 3. yıl dönümü yayınında bahsettiğimiz gibi, gelecekte Rusya ve Avrupa sunucularında Dünya Fetih Savaşı etkinliği düzenlemeyi planlıyoruz. Yakın zamanda Japonya, Tayvan/Hong Kong/Makao'dan Maceracılarla Arsha Arenası Turnuvasını yaptık. Bundan sonra da bu tür etkinlikler yapmaya devam etmeyi planlıyoruz. Ayrıca, global bir Arsha Arenası Turnuvası yapabilmek için dünyanın dört bir yanından Maceracıları Kore'ye davet edebilmek için mevcut pandeminin yakında sona ereceğini umuyoruz.

S. Şu anda DP setlerinin verimlilikleri çok düşük. Bunun adil olmadığını düşünüyorum. Kuşatma savaşlarında, özellikle lord klanlar açısından DP seti yapılmış Shai'nin önemi çok yüksek, buna rağmen DP setlerinin verimliliği düşük. Buna çözüm getirmek için bir planınız var mı?

 

 

Şu anda Bağlantı Noktası/Fetih Savaşında potansiyel sınırına sahibiz, bu sebeple klanlar aşamalı olarak büyüyebilir. Katılmak için daha fazla seçeneğe sahip insanlar için kesinlikle avantajı var, ancak ekipmanın tüm potansiyelinin doğrudan uygulanmamasının dezavantajı da var.

 

Ancak, bu potansiyel sınırı herkes için aynı şekilde uygulanır. Bu nedenle belirli sınıflar için özel istisnalar yapmak zordur. Uygulayabileceğimiz bir değişiklik varsa tüm sınıflar için uygulanabilecek bir değişiklik olacaktır. Ve potansiyel sınırı Maceracılarımızın ilerlemesine bağlı olduğu için, sistem gelecekte sürekli olarak değiştirilecektir. Ayrıca, potansiyel sınırı olan ve olmayan Bağlantı Noktası/Fetih Savaşı arasındaki dengeyi izlemeye ve buna göre ayarlamaya devam edeceğiz.

 

Yaşam

Yaşam becerilerine sahip Maceracılarımızdan sürekli olarak çok sayıda geri bildirim alıyoruz. Yaşam becerisi, Black Desert'ın temel içeriğidir ve aldığımız geri bildirimler gibi, birçok temel yaşam becerisi, işleme, ticaret ve otomatik balıkçılık ve eğitimden elde edilen gelire kıyaslandığında geride kaldığı doğrudur. Yaşam becerileri dışında, AFK yaşam becerileri, grinding gibi aktif gelir biçimlerinden daha azını verecek şekilde dengelenen, ek bir pasif gelir olacak şekilde dengelendi. Ancak yaşam becerilerinin mevcut durumunun gerçekçi olmadığı konusunda da hemfikiriz. Özellikle grinding gelirinin artmasıyla. Şu anda hem yaşam hem de savaş için verileri analiz ediyoruz. Verilere dayalı olarak yaşam becerisi içeriğinde sürekli iyileştirmeler yapacağız. Yaşam becerilerini geliştirme çalışmaları, muhtemelen Sonsuz Kış Dağı yayınlandıktan sonra başlayacak.

 

AFK yaşam becerileri için geliri artırmak önemli ve inceleyeceğimiz bir konu olsa da, buz balıkçılığı gibi içerikler ve Lakiaro gibi mini oyun içerikleri ekleyerek yaşam becerilerinin çekiciliğini artırmak için birlikte çalışmayı planlıyoruz. Sonuçta, yaşam becerilerinin yalnızca gelir odaklı bir içerik haline gelmesi yerine, Black Desert yaşamı açısından daha anlamlı hale getirmek istiyoruz.

 

Ek olarak, yaşam becerisi tekrarlanabilir görevlerinden de bahsedildi. Bunları mutlaka ekleyeceğiz. Zıpkın avcılığının gelirini artırmak yerine daha eğlenceli hale getirmenin yollarını düşünmeye çalışacağız. Gelirini daha sonra iyileştireceğiz. Avcılığa gelince, sürekli güncellemeler yapmak bizim için odak noktası. Öncelikle Caphras Taşlarını Avcılık yoluyla elde edilebilir hale getirmeye çalışacağız. Bu güncellemeyi yakında yapabiliriz.

 

Bundan sonra Mavi Balina ve Khalk'ta iyileştirmeler yapmayı planlıyoruz. Son zamanlarda Mavi Balina için düşen eşyaları iyileştirdik. Ancak gelecekteki yamalarla iyileştirmeler yapmaya devam edeceğiz. Sadece düşen eşyalarda değişiklik yapmakla kalmaz, aynı zamanda düşen eşyaları daha fazla yerde kullanılabilir hale getirir. Bu da Avcılığı daha değerli kılıyor.

Yeni kullanımlar hala tartışılıyor. Maceracılar bize şimdiden pek çok iyi fikir verdi. Mavi Balina Azı Dişi Küpesi ve Khalk Küpesi’ni yükseltilebilir hale getirmek, Kimya'da iksir yapmak için birincil malzemeleri daha kullanılabilir hale getirmek, hatta azı dişleri ve pençeleri, kimya taşı veya ruh taşı yapmak için malzeme olarak kullanmak veya özel mermiler yapmak için kemik ve diş malzemeleri kullanmak gibi öneriler vardı. Bunlar gerçekten değerli önerilerdi ve her birini inceliyoruz.

Ayrıca çit kullanımının uzatılması yönünde talepler aldık. Bazı Maceracılar tatilden döndükten sonra çitlerinin kaldırıldığını gördü. Süreyi 2 haftaya kadar uzatmayı düşünüyoruz.


Büyük Okyanus 

S1, Black Desert'a başlayalı 1 buçuk yıl olsa da şu anda bir Karak sahibiyim ve Chiro ekipmanları için malzemeler toplamakla uğraşıyorum. Fakat 1 gümüşe satılan Pusula kaldırılınca denize açılması biraz zorlaştı, gelecekte bu konudaki iyileştirme planlarınızı merak ediyorum.

S2. Daha önceleri bir GM Filinta adındaki devasa bir gemiye binip gelince, herkesin şaşkına uğradığını hatırlıyorum! Bu gemi ne zaman çıkacak merak ediyorum.

 

Birçok Maceracıdan Büyük Okyanus içeriği hakkında geri bildirim almaya devam ettik. Rahatlık amaçlı iyileştirme yamalarından başlayarak, yeni gemiler, genişletilmiş Takas, deniz ticareti ve ayrıca daha önce bahsedilen Mavi Arena. Yakında okyanus içeriğini de genişletmek istiyoruz, ancak yeni içeriğin anlamlı olması için var olan temel sorunların çözülmesi gerekiyor. Şu anda en büyük öncelik, gemi hareket senkronizasyonu sorunudur. Çoğunlukla gemiler arasındaki çarpışmalara ve bunun nasıl gerçekleştirildiğine odaklanıyoruz. Epheria'da gösterdiğimiz devasa gemi Filinta'yı çıkarabilmemiz için önce bunun çözülmesi gerekecek. Ayrıca, gemi savaşlarının Mavi Arena gibi içerikler de içeriğin odak noktası olacak. Özellikle Mediah Fetih Savaşı'nda Fetih Savaşı Hazırlık Sezonu sırasında gemilerin müthiş kullanımına tanık olduğumuzdan beri. Bunu gerçekten mümkün olan en kısa sürede Maceracılarımıza iletmek istiyoruz. Tabii ki, bahsettiğimiz temel konu zor bir konu, bu yüzden daha fazla araştırıyoruz. Daha iyi sonuçlar almak için daha çok çalışacağız. Ancak, Yaşam Kalitesi güncellemeleri yapmaya ve halihazırda mevcut olan okyanus içeriğini genişletmeye devam edeceğiz. Pusulaya gelince, belki de denizde çalışan bir pusula hazinesi yapmak ilginç olabilir. Çözmemiz gereken sorunlarımız olsa da bahsettiğimiz yöntemlerle Okyanus içeriği üzerinde çalışmaya devam edeceğiz ve okyanus içeriğini geliştirmek ve genişletmek için kendimize meydan okumaya devam edeceğiz.

S1. Karaklar için dış görünüm ekleyin.

S2. Liman/iskelelerde sadece klanınızı görebileceğiniz şekilde yapın. Diğer klan üyelerini gizleme fonksiyonunun olması güzel olurdu.

S3. Liman/iskelelerde gemilerin artık üst üste yığılmamasını sağlayın.

S4. Gemileri ışıklarla/lambalarla süsleyebilelim.

 

Maceracıların yaşadığı rahatsızlıklar için rahatlık amaçlı iyileştirmeleri sunmaya çalışıyoruz, bu nedenle bahsettiğiniz hataları düzeltmeye ve iyileştirmeler yapmaya çalışacağız. Karak dış görünümlerine gelince, gerçek şu ki, bu bizim için uygulanması kolay olmayan bir şey. Karak orijinal olarak inanılmaz miktarda ayrıntıyla yaratılmıştı, bu nedenle karak "tabanını" korurken yeni görünümler yaratmak bizim için kolay değil. Bu yüzden istediğimiz kadar dış görünüm üretemedik ama anlıyoruz ki birçok oyuncumuz karakları için "yeni bir görünüm" istiyor. Sanat ekibiyle bu konuyu tekrar inceledik ve karaklar için periyodik olarak yeni dış görünüm ürünleri yapmaya karar verdik. Gemilere ışıklandırma öneriniz ile ilgili olarak, bu zor olabilecek bir şey, ancak bunun yerine, oyuncuların karaklarını belirli bir temayla (La Orzeca Zırh konsepti gibi) dekore etmelerine izin vermek gibi bir şeyin olası bir yönünü tartışıyoruz. Ama bu noktada iç tartışmanın yönü bu. Tüm bunların gerçekleşebileceği bir zaman vermemiz mümkün değil ancak artık çalışmalar başladığına göre hazır olduklarında sizlere göstereceğiz.

Gemilerden inmenin, klan veya parti üyelerinin gemilere taşınmasının ve bölgedeki diğer gemiler nedeniyle gemilerin taşınmasının verdiği rahatsızlığı anlıyoruz. Bu konularda da iyileştirmeler yapmak istiyoruz. Ancak, geliştirme açısından yürütülmesi biraz zor. Bu sorunlara olası çözümler aramaya devam edeceğiz. Bahsettiğiniz nokta tam olarak çözülmemiş olabilir, ancak hemen yapabileceğimiz bir şey düşündük. İlk olarak, gemi uzun bir süre boşta kalmışsa, gemileri otomatik olarak rıhtıma geri toplayan bir işlev yapmaya çalışacağız. Ayrıca gemi simgesine basarak klan kadırgasının dümeninin ele geçirilebilmesi için bir öneri vardı. Ayrı bir ikon yapmaktansa onu bir klan becerisi haline getirmeyi düşünüyoruz.


Canavar Bölgesi Yenilemesi (Kamasylvia & Drieghan)

S1. Eskisine kıyasla, yeni Maceracıların daha hızlı ilerlemeleri için çok sayıda etkinlik oldu. Grinding seven kullanıcıların çoğu, Hystria, Aakman ve benzeri popüler noktalara gitmeye devam ediyor. Popüler olmayan yerlere gelince... Neredeyse hiç kimse oralara gitmiyor. Pearl Abyss'in bu konudaki tutumu nedir? İnsanların popüler spotlarda daha fazla savaşması için bu spotlardaki ödülleri daha da artırmayı mı planlıyorsunuz? Yoksa insanların popüler olmayan spotlara dönmesi konusunda başka nedenler yaratıp, bu eski bölgeleri sürekli geliştirmek için başka planlarınız var mı?

S2. Valencia'da yaptığınız gibi Kamasylvia ve Dreighan bölgelerinden düşen ganimetleri ayarlayacak mısınız?

 

Evet, Valencia gibi Kamasylvia ve Drieghan'ı da düzenlemeyi planlıyoruz. Ancak, düzenlemeler Valencia kadar "patlayıcı" olmayacak. Kamasylvia ve Drieghan zaten önemli hazine malzemelerinin bırakıldığı spotlara sahip ve ayrıca her birinin zaten yerleşik bir konsepte sahip olduğuna inanıyoruz. Yine de onları yakından takip etmeye ve gerektiğinde ayarlamalar yapmaya devam edeceğiz. Ancak şu anda popüler olmayan spotlar için kesinlikle bunları ayarlayacağız. Mirumok için olduğu gibi, bir zamanlar level atlamak için en iyi yer olarak kabul edilirdi, ancak bu cazibe azaldı. Çekiciliğini geri getirmek için ayarlamalar yapmaya çalışacağız.

 

Gyfin şu anda bir parti canavar bölgesi olarak konumunu korurken, Maceracılar ne yazık ki alt katlarını gerçekten ziyaret etmiyorlar. Aslında alt katlarda zindan havası var ve gidilmesi çok cezbedici bir yer. Bu nedenle, Gyfin'in alt kısmını 5 kişilik bir zindandan, 1 kişilik zindan konseptine dönüştürerek en güçlü Maceracıların meydan okuyabileceği bir yer olarak yenilemeyi tartışıyoruz. Bugün Mirumok ve Gyfin'den biraz önce bahsettik, ancak Maceracıların bize getirdiği Protty Mağarası, Varagon, Sycraia Sualtı Harabeleri (üst seviye) gibi diğer bölgeleri ne yapacağımızı düşünmeye devam edeceğiz.

 

Son olarak, yeni Maceracıların artması nedeniyle, orta seviye Maceracıların da çoğaldığını gördük. Dolayısıyla, bu Maceracıların da gidebileceği bölgeleri düşünmeye devam edeceğiz. Özellikle sezon sunucularında, 240 AP veya daha yüksek aralıkta birçok kişi var. Dediğiniz gibi bu durum, belirli konumlarda odaklanmış bir Maceracı toplanmasına neden oldu. Yenileme sırasında sınıfların çoğu PvE savaşında bir buff alırken, canavar bölgelerini 240 ila 270 AP aralığı için sürekli olarak iyileştirmeye çalışacağız, böylece farklı canavar bölgesi seçenekleri sunacağız.

 

Hazine Eşyası Düşme Sistemi

S. Odore/Ornette'nin Ruh Özü parçaları gibi, Valencia hazine eşyaları (Pusula) için de parçalar eklemeyi planlıyor musunuz?

 

 

Odore/Ornette’nin Özü (Pot) kararını vermeden önce uzun uzun düşündük. Hazine olarak değerini koruması gereken hazineler hakkındaki düşüncemiz hala aynı. Odore/Ornette için bu felsefeye sadık kalmak istedik, ancak diğer hazinelerin aksine farklı bir yaklaşım benimsememiz gerekiyordu. Sezon sunucularının tanıtılmasıyla birlikte, Maceracılar için canavar bölgeleri seçenekleri hızla genişledi. Ancak tam PEN Tuvala'ya sahip yeni Maceracılar için, PEN boss ekipmanı bir sonraki hedefleri için çok büyük bir engel gibi görünüyordu. Böylece bir sonraki seçimleri, bu Potlar oldu.

 

Bu nedenle, Potlar artık yavaş yavaş hazırlanan Maceracılar tarafından değil, öncelikle bir sonraki hedefini belirleyen yeni Maceracılar tarafından avlanıyordu. Böylece bu değişiklikle, (Pot parçalarını elde etmenin) zorluğunu buna göre ayarlamayı seçtik. Ancak, Lafi Bedmountain Geliştirilmiş Pusulası, Arkeoloğun Haritası ve Büyük Tüccarın Yüzüğü, kavramsal olarak Odore/Ornette'den tamamen farklıdır. Bu yüzden onların birer hazine olarak değerlerini korumalarını istiyoruz.


Yeni Nesil Konsollar & Kapanma Sorunu

S. Öncelikle tüm geliştiricilere, sıkı çalışmalarından dolayı teşekkür ederim. Yeni nesil konsol sistemleri için Black Desert versiyonu çıkarma planlarınız var mı merak ediyorum.

 

 

Evet. Geçen Eylül ayında, yeni nesil konsollar için sürümün şu anda geliştirme aşamasında olduğundan bahsetmiştik. Bu biraz zaman alabilir, ancak elimizden gelenin en iyisini yapacağız.

 

Konsol Maceracılarımızın çoğunun zaten bildiği gibi, son zamanlarda optimizasyon sorunlarını çözmeye odaklanmış durumdayız. Yeni nesil konsol platformları için geliştirme yapmak önemli olsa da hala eski platformlarda oynayan birçok Maceracımız var, bu nedenle mevcut yapıyı optimize etmenin yanı sıra yeni nesil yapı için geliştirme üzerinde çalışıyoruz.

 

Ayrıntılara girmek zor ama kısa bir açıklama yapmak gerekirse, her güncelleme her konsol cihazına ayrılan belleğin bir kısmını kaplar. Güncellemelere devam ettiğimiz için, oyun giderek daha fazla hafıza kaplamaya devam ediyor. Artık, sık sık yaşanan çökme sorunlarının nedeni olan bellek kullanım eşiğini aştığı noktaya geldi.

 

Birden çok optimizasyon yaması ile bellek kullanımını bu eşiğin altına düşürme çabalarımızı ikiye katlıyoruz. Konsoldaki Maceracılarımızın da en son yamalar sayesinde söz konusu çökmelerin sıklığının azaldığını hissetmiş olabileceğine inanıyorum. Bu işlem tamamlandıktan sonra, bu sorunun bir daha yaşanmaması için düzenli optimizasyon güncellemeleri gerçekleştirmeye çalışıyoruz.


Rahatlık Amaçlı İyileştirmeler ve Daha Fazlası

S1. Guardian için de yeni kıyafet çıkacak mı?

S2. Önceden çıkmış olan İnci kıyafetleri için de yeni kıyafetlerdeki gibi özel hareketler ekleyebilir misiniz?

 

Eskiden ayda 1 kıyafet çıkarırdık. Ancak Heidel Şöleni'nden sonra Kıyafet Tasarım Ekibi kurduk ve piyasaya sürdüğümüz kıyafet sayısını artırmaya başladık. Şu anda her hafta bir kıyafet yayınlıyoruz. Ancak oyundaki çok sayıda sınıf nedeniyle, bazı Maceracılarımızın en sevdikleri sınıflar için yeni bir kıyafet beklemek konusunda biraz sabırsız olabileceğini anlıyoruz. Sürekli yeni kıyafetler hazırlıyoruz. Bu bağlamda, son şölende Guardian'ın Dağ Muhafızı Ruhu Kıyafet Seti'ni yeniden düzenleyeceğimizi söylemiştim. Hâlâ devam eden bir çalışma ama Maceracılarımıza bir ön izleme vermek istedim.

 

 

 

Ayrıca, eski kıyafetlerin kıyafete özel animasyonlar alması hakkında. Ne yazık ki özel animasyon çalışması gerektirdiği için aynı anda hem yeni kıyafetler yapmak hem de eski kıyafetlere animasyon eklemek bizim için zor görünüyor. Bu yüzden, önceden yapılmış belirli animasyonları eski kıyafetlere de uygulayıp uygulayamayacağımızı görmeye çalışıyoruz.

S. Atoraxxion Vahmalkea'daki Krahtenn yok edildiğinde kalp düşürme oranını %100 olarak ayarlayabilir misiniz?

 

 

Aslında geçenlerde birlikte Atoraxxion'a gittiğimizde onu birkaç kez yenmek zorunda kalmıştık. Bu nedenle, zaten kalbi almış Maceracılar bazen diğerlerine vermek için ganimetleri toplamadan bekliyorlar. Bu önemli bir rahatsızlık noktası olduğu için, bu değişikliği mümkün olduğunca çabuk yapacağız. (15 Aralık'ta güncellendi.)

S. Beceri penceresi üzerinden (Kısayol K) ayarlı durumdaki Beceri Eklentilerinin hepsinin bir arada görülebilmesini sağlayabilir misiniz?

 

 

Evet. Beceri penceresi üzerinden beceri eklentilerini görüntülemenizi sağlayan bir filtre eklemiş olsak da çalışmanın biraz zahmetli olabileceğini anlıyoruz. 6 listedeki tüm beceri eklentilerini aynı anda görmek güzel olurdu. Bu konuda hızlı bir şekilde değişiklik yapmak için elimizden geleni yapacağız.

Ve Gece Yarısı Sohbet'inde biri, beceri penceresinin biraz rahatsız edici olduğu konusunda geri bildirimde bulundu. Bunu unutmadığımızdan emin olabilirsiniz. Sizlerle bu görseli paylaşmak istedik.

S. Kara Ruh'un Macerası'nı sıfırlamayı planlıyor musunuz?

 

Kara Ruh'un Macerası'nın Maceracıların her gün yapabileceği eğlenceli bir şey olmasını ve maceralar için bazı faydalı ödüller kazandırmasını istedik. Ancak zaman geçtikçe, tur tamamlama ödüllerini bitiren bazı Maceracılar için, tur tamamlama ödüllerinin sıfırlanmasını bekleyerek zarlarını toplamaya başladıklarını görüyoruz.

 

Tüm tamamlama ödüllerini alan Maceracılar için Kara Ruh'un Macerasını sıfırlamak yerine, ikinci bir tamamlanacak ödül tahtası yapmayı ve iki tahtayı birbirine bağlamayı planlıyoruz. O kadar büyük olmayabilir, ancak Maceracılar her zar atışlarında küçük ödüller almaya devam edebilecekler.

S. Klan görevleri arasında, Yaşam Becerisi ve Ticaret görevleri, savaş görevlerine kıyasla ihmal edilmiş görünüyor. Değişiklik yapmak için herhangi bir planınız var mı?

 

 

Başlangıç hedefimiz olarak genel olarak Yaşam Becerileri ile sorunuzda bahsettiğiniz şeyi geliştirmek için çalışmalara başlıyoruz. Özellikle, elde edilmesi zor olan eşyaları Toplama için yeniden kategorize etmek, daha kolay erişilebilir ve daha yaygın olarak kullanılmak üzere geliştirmek için çalışıyoruz.

 

Balıkçılık görevlerine gelince, belirli balıkları yakalamanın çok uzun sürdüğünü anlıyoruz, bu yüzden bunu tamamen yenileyeceğiz. Belirli balıkları yakalamak yerine, belirli derecelerde balıkları veya belirli bir balık grubunu yakalamanız gerekecek. Bunun balıkçılık görevlerini biraz daha eğlenceli hale getireceğini umuyoruz. Ayrıca klan görevleriyle birlikte normal balıkçılık görevlerini de geliştireceğiz.

 

Ayrıca, en yaygın olarak görev ödüllerini içeren klan görevinin iyileştirilmesi hakkında birçok fikir alıyoruz. Klan görevleri, başlangıçta, her bir klan üyesinin iyi yapabileceği veya keyif aldığı alanlarda yapabileceği aktiviteler vererek bir klanın büyümesine katkıda bulunmayı amaçlıyordu. Ancak, her bir kişinin zamanı oldukça değerli olduğu için, bireysel ödüllerin de olmasını sağladık. Yine de zamanla bireysel ödüllerin daha fazla vurgulandığı görülüyor. Margoria görevleri gibi üst düzey ödüllerin eklenmesi, bu görevlerde rol oynamış gibi görünüyor. Sonunda, bu dengenin kaybolmasının bizim suçumuz olduğuna inanıyoruz. Klan görevi ödüllerini iyileştirmek için çalışıyoruz ve ödülleri daha önce bahsedilen yenilemelerle birlikte Margoria'nın seviyesine ayarlayacağız.

 

Ayrıca, klan üyelerinin tek bir göreve yönlendirilmesinden kaçınmak için birbirleriyle iş birliği yapabilecekleri özel görevleri genişletmek için de çalışacağız. Bu özel görev için Avcılık, Toplama vb. çeşitli hedefler mevcut olacak, bu nedenle bunları tamamlamak için iş birliğine ihtiyaç duyulacak. Bu, iş birliği gerektirdiğinden veya ödüller klanın büyümesi için büyük ölçüde faydalı olacağından, bireysel ödüllere kıyasla ödüllerde ayarlama yapılacaktır. Amacımız bu ödüllerin daha anlamlı olması ve birlikte vakit geçirmeye teşvik etmesidir.

 

Ayrıca Khan dışındaki klan baskınlarının yeterli ödül vermediğine dair çok sayıda geri bildirim geldi. Geçmişte, klan bosslarını daha özel kılmak için Tüm Evrenin Nefesi gibi şeyler denedik. Bu tür şeylerin ötesinde, başka fikirler bulmaya ve klan baskınlarının cazibesini geri getirmeye çalışacağız.


Ayrıca klan mevkileri hakkında çok şey duyduk. Bunun için, biraz yetki veren daha fazla mevki eklemeye çalışacağız. Ancak, şu anda sahip olduğumuz oldukça ciddi isimlerden farklı olarak daha ilginç isimler bulmaya çalışacağız. Ancak rütbeler/yetkiler kötüye kullanılabileceği ve bir klan için risk oluşturabileceği için, herhangi bir güncelleme yayınlamadan önce bunu dikkatlice inceleyeceğiz.

 

Son olarak, farklı bir sunucuda bir görevin alınıp alınmadığını/tamamlandığını anlayamama gibi rahatlıkla ilgili iyileştirmelere dair öneriler aldık. Bu durumu iyileştirmek için çalışmaktayız.

S. Pearl Abyss'te geliştirilen oyun motorunun yeni bir versiyonunun çıkarılmasının planlandığını biliyorum. Black Desert yeni oyun motoruna mı geçecek? Yoksa mevcut motoru kullanmaya devam mı edecek?

 

 

Crimson Desert, DokeV ve PLAN 8 gibi yeni oyunlarımızın duyurulmasıyla birlikte pek çok Maceracımız Black Desert oyun motoruna ilgi gösterdi. Black Desert, Black Desert motoru dediğimiz kendine ait bir motor üzerinde geliştirildi. Şu anda Black Desert motoru temel alınarak geliştirilen BlackSpace oyun motoru üzerinde yeni oyunlarımızı geliştiriyoruz. Daha kaliteli performans ve işlevlere sahip bu yeni oyun motorunun geliştirilmesiyle birlikte Black Desert motoru da teknolojik olarak gelişiyor.

 

Örneğin, bir süre önce Sonsuz Kış Dağı için size gösterdiğimiz ara sahne, yeni oyun motorunu geliştirirken Black Desert'ta gördüklerimize dayanarak geliştirildi. Yeni oyun motoruna oyun içi karakterlerin duvarlara tırmanmasını sağlayan özellik eklenirse, aynı özellik Black Desert oyun motoruyla da geliştirilebilir. Bu şekilde, Black Desert ve BlackSpace motorları birbiriyle iyi bir sinerji oluşturuyor ve gelişimimizin bu yönde ilerlemeye devam etmesi muhtemeldir.

 

Black Desert motoru, Black Desert çevrim içi oyunlar arasında en kaliteli grafiklerden birine sahip olduğu için olağanüstü performansını sergiliyor. Yüksek kaliteli grafiklere ek olarak, sayısız NPC ve canavar, güzel ve büyük ölçekli arka planlar ve hareket halindeki dinamikler Black Desert motorunun en güçlü yönleridir. Ayrıca Maceracılarımızın bize gönderdiği harika önerileri uygulayabilmemiz ve her hafta yaptığımız kadar içeriği güncelleyebilmemiz de Black Desert motoru sayesindedir.

 

Black Desert motorunun, oyunumuzun dünya çapında en iyi çevrimiçi oyunlardan biri olması için yeterince yüksek kalitede olduğunu ve elde etmek istediğimiz şeyi geliştirmeye devam etmek için kullanılabileceğini düşünüyoruz. Ve Black Desert oyun motorunda iyileştirmeler yapmaya devam edeceğiz.

S1. Günümüzde yazılım ve video oyunları oldukça hızlı gelişmekte, Pearl Abyss, Black Desert'ı sadece günümüzde değil, sürekli olarak yeni oyuncular çekerek dünyadaki bir numaralı MMO yapmayı planlıyor mu?

S2. Black Desert sadece şu an için değil, gelecekte de en iyi MMORPG olabilir mi?

 

Bu gerçekten zor bir soru. Aynı zamanda oyunlara ve MMORPG'lere tutkulu olduklarını görebildiğim bir soru. Ben de dahil olmak üzere Pearl Abyss'teki her geliştiricinin her zaman düşündüğü şey budur. Muhtemelen diğer birçok geliştirici için de endişe verici bir nokta. Sonuçla başlayayım. Belki de MMORPG türünde kalmamıza gerek yok diye düşünüyoruz. Çoğu insan yaygın olarak oynanan MMORPG'leri düşündüğünde, canavarları yenmeyi, level atlamayı, en yüksek levele ulaşmayı, bir zindana girmeyi, en iyi ekipmanı almayı ve bir sonraki zindana gitmeyi düşünür. Black Desert da benzer gibi görünebilir, ancak sürekli güncellemeler yapıyoruz ve oyunumuzun sadece canavarları yenmeye ve en iyi ekipmanı almaya odaklanmaktan daha anlamlı olmasını istiyoruz. Oyun oynamanın yaygın bir nedeni, muhtemelen boş zamanımızın tadını çıkarmak istememizdir. Bilirsiniz ya hani, bu bizi iyi hissettiren şeylerden sadece biri. İnsanlar normalde uzun bir günün ardından eve geldiklerinde kendilerini gerçekten iyi hissettiren diziler izler, film izler, egzersiz yapar, okur veya kendilerini gerçekten iyi hissettiren şeyler yaparlar. Bizim gibi oyuncular için oyun oynamak bu aktivitelerle eşdeğerdir. Black Desert'ın her giriş yaptığınızda keyif alacağınız bir oyun olmasını umuyoruz. Velia'da bir çatıda deniz manzarasını görmek için giriş yapsanız bile iyi hissettiren bir oyun.

 

Geçmişte hepimizin oynadığı oyunları hatırlıyor musunuz? Prince of Persia, Romance of the Three Kingdom serisi, Uncharted Waters Online vb. Bu oyunları hala unutmadık ve bugüne kadar oynadık, çünkü muhtemelen her oyunun kendine has özelliklerinden etkileniyoruz. Black Desert için en önemli noktanın kendine has cazibesini korumaya devam etmesi olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda, kendi yolumuzda yeni zorluklar üstlenmeye devam edeceğiz. Yeni Maceracılara erişilebilir kılmak için sezon sunucuları oluşturmak ve Maceracıların oynarken üstesinden gelmek zorunda oldukları çeşitli içeriklerde ilerlemelerine yardımcı olabilecek birçok türde cihaz veya özellik oluşturmak gibi. Sadece trendleri veya popüler kavramları takip etmek yerine, Black Desert'ın gücünü geliştirmeyi ve değişimden korkmamayı umuyoruz. Black Desert kendi anılarımızı oluşturduğumuz bir oyun olduğu için Black Desert adım adım büyümeye devam edecek.

 

MMORPG Black Desert'a bağlı kalmak yerine, Black Desert'ı hayat sizi yıprattığında insanların harika anılar biriktirebileceği bir oyun yapmak istiyoruz. Nihai hedefimiz, Black Desert'a ne zaman giriş yaparsanız yapın eğlenebileceğiniz bir hale getirmektir.

 

Canlı Soru&Cevap'ta sormak için yeterli zamanı olmayan çevrim içi izleyici üyelerimizin sorularını içeren bir duyuru daha hazırlamayı planlıyoruz. Lütfen yenilikleri takip etmeye devam edin!

2 Yorum