Birazdan Black Desert başlayacak.

Eğer oyun başlamıyorsa, lütfen Black Desert Başlatıcıyı kurun.

Oyuna başlamak için Black Desert Başlatıcısını kurunuz.

Eğer zaten kuruluysa, oyun hemen başlar.
Eğer otomatik olarak başlatıcı çalışmıyorsa, lütfen kurulu olan başlatıcıyı doğrudan başlatın.

Kurulum Rehberi

1 İndirilen BlackDesert_Installer_TR.exe dosyasını çalıştırarak, Black Desert Başlatıcısını kurunuz.

2 Kurulum tamamlandıktan sonra oyunu başlatınız.

HABERLER

GM Notu 05.09.2018 07:00 (UTC+3) [GM Notu] - Pearl Abyss Oyun Motoru Geliştirme Ekibi Lideri ile Röportaj
2

Pearl Abyss Oyun Motoru Geliştirme Ekibi Lideri Kwang Hyun Ko



https://lh4.googleusercontent.com/Gci2HZVhTJQzwYjKHHMTXDThKUUzAbNsj9hXkfGFQHonuSlL28wFGv6bXysmCAAR3LNv-qFkAhUfrZSoBXDVrgDGMWJ-wCk7h2mdR2yIicGVLuesg1VZslHx7nk8Ya3-_g9Ir9M





S. Lütfen kendinizi tanıtın.



Merhaba, benim adım Kwang Hyun Ko ve Pearl Abyss Oyun Motoru Geliştirme Ekibi lideriyim. Aynı zamanda “Black Desert: Yenilendi” grafik yenilenmesi sorumlusuyum.



 



S. Black Desert Online, her şeyin ötesinde yüksek grafik kalitesiyle ünlü bir oyun, neden grafikleri yenilemeye karar verdiniz?



Black Desert Online yayınlandığından beri birkaç yıl geçti ve bu süre zarfında teknoloji alanında birçok yenilik ortaya çıktı. Pearl Abyss olarak sürekli küçük ve büyük birçok değişiklik yaparak oyunun grafiklerini geliştirmeye çalışıyoruz. Yenilenme de bunun sonucu.





 



S. Yenileme sürecinden bahsedin. Yenileme ne kadar sürdü ve neler gerekti ?



Tüm proje, bir yıldan uzun sürdü ve birçok iniş çıkışı vardı. En büyük zorluk, Maceracılarımızın bilgisayarlarında herhangi bir değişiklik yapmak zorunda kalmadan yenilenen en yüksek kalite grafiklerde oynayabilmesini sağlamaktı.



 



https://lh3.googleusercontent.com/8Ci1iYAGms_VKtLVBywQKT9hCXgNRmian8Q4yrkAjP3xgJnXIZNsPg2ZKus9XzPd54Xq5fKfJOh26OEBrOI388jfmVSWD8y3uDW6A0QjOWiIynCdr0sUDrfT9sADS830XOy84Jc



 



S. Bü sürekli iyileştirme çabanızda rakip gördüğünüz veya yarış halinde olduğunuz herhangi bir oyun var mı?



Belli bir oyun yok ama mümkün olduğu kadar Oyun Geliştiricileri Konferansı (GDC) ve Siggraph gibi etkinliklerde yer alarak son teknolojiyi takip etmeye çalışıyorum.



 



Yenilenen grafiklerden oldukça memnunum ve bunun, diğer oyunlara karşı olan rekatte, özellikle grafikler için yüksek teknoloji kullanan Kuzey Amerika ve Avrupa için, bize güç kattığına inanıyorum.



 



https://lh5.googleusercontent.com/DRdv_NRE9MOEdxXMNtdhVHcNyyIdEx8naILv6fd4L7mIEd6I1NuuEPBGkNkAJiQh_zZVUwz6pMMid8IWdgTF1e1jQCttPWVnbjnoY-14wwPxNz5sGHK5xRnm0pLRJ1Q1w-XPCZs



 



S. Yenilenen grafiklerin en çok gurur duyduğunuz yönü nedir?



Bu bir takım işiydi, bu yüzden takımdaki herkesin bu soruya farklı bir cevap vereceğini düşünüyorum ama yenilenen grafiklerde, her şeyin bir arada uyum içinde olması gerekiyordu. Bu yüzden belli bir özellik veya ürün değil, bütün olarak değerlendirilmeli. Umarım maceracılar da yenilemeyi bir bütün olarak görür..



 



https://lh6.googleusercontent.com/AApF9DfrgNWWSTNCVc84ivNO7VVXm5nXImj3ExuMBI_mlm6Z6kTUr_1iW7YT3971RCZOg5_WWeYfdzEnPaIcnH7MAzSVHBVvtn2LFzHLW3acMWG2CQfaaJhhnXZ1FVd1h6RZE9A



 



S. Seoul’daki Black Desert: Yenilendi Yayınında, yenilemenin temel parçaları olan bazı grafik tekniklerinden bahsetmiştiniz. Bazılarını basit bir dille anlatabilir misiniz?



Fizik temelli rendering (PDR)



Bu, gerçek hayatta nesnelerin ışığa tepkisiyle alakalı. Oyunda bu olay ışığın, nesnelerin yüzeyinin parlak veya mat vb. olmasına bağlı olarak gösterdiği tepkidir. Metal ve ametal gibi farklı malzemelerin ışığa farklı tepkisini de gösteriyor.



 



Resim-temelli ışıklandırma (IBL)



IBL, gerçek dünya ışıklandırmasını kaydedip getirip oyun grafiklerinde kullanma sürecidir. Gerçek dünyada her şey ışıktan oluşur ama oyunda her şeyi sadece ışıkla ifade etmek zordur. Bu yüzden ışık yansımaları ve tepkileri, görüntü olarak üretiyoruz.



 



YEBIS ile ileri işleme



İleri işleme, üretimin son aşamalarında resmi geliştirmek için grafiklere yapılan her şeyi ifade eder. Yenilemede yapılan değişikliklere; odaklanma, hareket bulanıklığı, ışıltı (ışığın farklı şekillerde açılardan gelmesi) yansımayı ifade etmek için ekran bilgisi kullanımı örneklerini verebiliriz. Şu anda mevcut olan en gelişmiş ileri işleme teknolojilerinden biri olan YEBIS’i kullandık ve elde ettiğimiz sonuçlar oldukça etkileyiciydi.



 



YEBIS ile ileri işleme:



:



 



S. Grafik gelişimin metal zırhlarda dikkat çekti. Farklı dokuların ve malzemelerin nasıl yenilendiğini açıklayabilir misiniz?



IBL sonucunda metaller çok iyi bir hale geldi. Metal olmayan nesneler için de ışığın yansıması her açıdan farklı. IBL ve diğer teknikleri kullanarak gerçek dünyadaki gibi bir etki vererek daha canlı bir görünüm elde ettik..



 



Metal zırh yenileme öncesi/sonrası videosu:





S. Grafiklerin yenilemeye ihtiyacı olan başka kısımları da var mı?



Maceracıların geri dönüşlerine dayanarak, yakın zamanda geliştirmek istediğimiz şeyler var ancak özellikle parlaklık ve performans üzerinde odaklanıyoruz.



Parlaklık, insan gözünün gerçek zamanda gördüğünü oluşturma çabasının sonucu. Sonuç olarak, karanlıktan aydınlığa çıkıldığı anlarda vs. ekran bazen fazla parlak bir hal alıyor. Şu anda kullanıcıların geri bildirimlerine bağlı olarak gerekli düzenlemeri yapıyoruz.

Yenileme öncesinde bile, performans iyileştirmesi için birçok geri bildirim aldık. Bu biraz zaman alacak, performansı arttırmak için sürekli yeni teknolojiler kullanıyoruz.



 



Oyuncuların bildirdiği bir diğer soru, aliasing veya resimlerin dış piksellerindeki sert köşeler. Bu, Anti-Aliasing (AA) ile ve dijital resimlerin köşelerini pürüzsüzleştirerek çözülebilir. Alternatif olarak Temporal Anti-Aliasing (TAA) ve Dynamic Resolutions ile de denemeler yapıyoruz.



https://lh4.googleusercontent.com/CXhVXoWPYMdn6cgRpPo6cj_sstDHlSx9nGlRvCIg963ZEmitypp9R2zfUTMH-Ya1L_sKdWMyMu1xKp4pGalXnuxlaGcboy5xFjMmA_4KhX0NoZW6oy9rCfVbicPEGfNq3f35PXI



 



Q. Black Desert oyuncularına söylemek istediğiniz son bir şey var mı?



Black Desert Online dünyasına gösterdiğiniz ilgi ve geri bildirimleriniz için teşekkürler. En iyi MMORPG deneyimini sunmak için son teknolojiyi kullanarak oyunu sürekli güncelleyip  oyuncularımızın beklentilerini karşılamaya çalışıyoruz.


2 Yorum