Birazdan Black Desert başlayacak.

Eğer oyun başlamıyorsa, lütfen Black Desert Başlatıcıyı kurun.

Oyuna başlamak için Black Desert Başlatıcısını kurunuz.

Eğer zaten kuruluysa, oyun hemen başlar.
Eğer otomatik olarak başlatıcı çalışmıyorsa, lütfen kurulu olan başlatıcıyı doğrudan başlatın.

Kurulum Rehberi

1 İndirilen BlackDesert_Installer_TR.exe dosyasını çalıştırarak, Black Desert Başlatıcısını kurunuz.

2 Kurulum tamamlandıktan sonra oyunu başlatınız.

HABERLER

GM Notu 08.01.2019 08:00 (UTC+3) [GM NOTU] GM Yeni Yıl Mesajı
16



Geliştiriciden - Yapım Sorumlusunun Yeni Yıl Mesajı!



Merhaba Black Desert Maceracıları,



Ben, Black Desert dünyasının geliştiricilerinden Yapım Sorumlusu Jae-hee Kim.



 



Sonunda 2019 geldi.



Yeni yılda hepiniz için sağlık ve mutluluk diliyorum. Umarım her şey gönlünüzce olur.



 



Güney Kore’de 2014’ün Aralık ayında Black Desert macerası başlayalı 50 ay oldu bile.



Black Desert uçsuz bucaksız bir dünyada çeşitli unsurları bir araya getirerek maceraların tadını sonuna kadar çıkarabileceğiniz bir MMORPG.



Bu yıl dünyada 5. ve Türkiye’de 2.Yılını kutlayan Black Desert, ara vermeden eklenen güncellemelerle; başarı, başarısızlık, mutluluk, hüzün, heyecan ve korku gibi birçok duyguyu siz Maceracılarla birlikte tecrübe ederek bugünlere geldi.



Çok güzel zaman geçirdik ancak oyuncular ve yapımcılar olarak çeşitli zorluklar da yaşadık.



Bu sırada birçok şey öğrendik.



Bu tecrübeleri temel alarak Black Desert dünyası için planladıklarımızı sizlerle paylaşmak istiyoruz.



 



- Yeni Girişimler



Güney Kore’de 2014’te açılan open beta sürümünden günümüze kadar sürekli yaptığımız güncellemelerle çok geniş bir içeriğe ulaşan Black Desert büyük bir derinlik kazandı.



Bu yüzden her yeni girişimde bulunmak istediğimizde, halihazırda oyunda bulunan içerikleri de işin içine katmamız gerektiğinden, birçok karışıklık çıkıyor. Bu karışıklıklardan dolayı güncellemeleri durdurduğumuz, hatta bazen çok ufak girişimlerimizin çığ gibi büyüyerek bizi zorladığı durumlar da oldu.



Bu durum zamanla daha etkili bir hale geldi ve yeni oyuncularımıza da, mevcut oyuncularımıza da eğlenceli bir macera deneyimi sunmamızı zorlaştırdığını düşündük.



Bu sebeple, tüm bunların üstesinden gelmek ve Black Desert dünyasında daha önce görülmemiş yepyeni girişimlerimizi sizlere sunmaya karar verdik.



Sayısız macera içeren Black Desert, yeni başlangıçlardan çekinen Maceracılar da dahil bütün oyunsevenler için, anlaması ve alışması daha kolay hale getirerek daha da aktif bir MMORPG olarak gelişmeye devam edecek.



 



- Yükseltme Başarı İhtimali Gösterilecek



16 Ocak’ta ilk adımı atarak Yükseltme Başarı İhtimalini görünür kılacağız.



MMORPG’lerde karakterlerin güçlenmesi çok önemlidir. Black Desert dünyasında güçlenmek; Bağlantı Noktası Savaşı ve Fetih Savaşı ve diğer PVP içeriklerinde kazanan taraf olma, canavarları daha hızlı öldürerek daha fazla EXP ve ödül kazanma şansını arttırır.



Black Desert’ta güçlenmek demek; level atlarken daha iyi beceriler kullanabilmek veya karakteri daha iyi anlamak ve becerilerini daha etkili bir şekilde kullanmak anlamına da gelmektedir. Ancak en etkili güçlenme, Yükseltme ile elde edilen çok daha iyi eşyalardan geçmektedir.



Yükseltme, Black Desert’ta bu derece önemli olduğundan, ilk günden beri ulaşılabilirliğini artırmak için çaba gösteriyoruz.



Bir Yükseltme başarısızlıkla sonuçlansa bile Yükseltme Oranı Artışı ile bir sonraki yükseltme başarı ihtimalini arttırarak başarısızlıkları ödüllendirmek, Güvenli Yükseltme’yi ekleyerek ilk ekipmanların Yükseltme Oranı’nı garantilemek gibi birçok yol denedik.



Fakat Black Desert’a ilk kez gelenler için Yükseltme Oranı’nın nasıl çalıştığını anlamak kolay değildi. Özellikle, DUO seviyesinden itibaren yükseltme başarısız olursa seviyenin düşeceğini ama başarı oranının yükseleceğini bilen Maceracılar ve bilmeyen Maceracılar arasında oyunu anlama konusunda büyük bir fark vardı.



Bilmeyenler için şimdiye kadar anlaması çok zor olan Yükseltme’yi daha kolay hale getirmek için, Yükseltme ihtimalini doğrudan göstererek yükseltme başarısızlıkla sonuçlanırsa ne olduğunu belirtecek şekilde değiştirdik.



Yükseltme mekanikleri değişmeyeceği için mevcut Maceracılar için büyük bir değişiklik olmayacak; ancak yeni başlayacakların Black Desert’ın en önemli unsurlarından olan Yülseltme ihtimalini anlamalarında büyük yardımı olmasını umuyoruz.



Bu değişiklikle beraber, Yükseltme Arayüzünde de bir yenileme yapılıyor. Böylece tek bakışta bütün önemli bilgiler anlaşılır olacak.



 



- MMORPG sınırları aşılıyor! Gölgeler Arenası: Battle Royal



16 Ocak tarihinde eklenecek heyecan verici içeriklerden biri de Gölgeler Arenası.



Black Desert, MMORPG sınırlarını aşmak için şimdiye kadar çok çalıştı. Ancak istediğimiz değişimleri yapamadığımızı düşünüyoruz.



Gölgeler Arenası bu konuda adımlar atmamıza fırsat sağlayacak. Bu içerik sayesinde herkes aynı şartlarda yarışabilecek.



Çok zamanı olmayan veya karmaşık sisteme ayak uyduramayan maceracılar artık Gölgeler Arenası ile oyunun keyfini doyasıya yaşayabilecekler. Ayrıca Gölgeler Arenası’na katılarak Black Desert dünyasındaki gelişiminize de katkı yapabilirsiniz.



Oyuna bugün başlayanlar ve yıllardır oyunla iç içe olan herkesin level, eşya, sınıfları eşitlenerek herkese oyunda eşit bir şans yaratmak bu içeriğin en önemli özelliklerinden biridir. Çok yaygın bir tabir olan Battle Royal kuralları olarak da bilinen bu özellik ile film, oyun, roman gibi birçok yerde karşılaşılabilir.



Gölgeler Arenası’nın aralık ayından itibaren Black Desert Global Lab’de testleri yapılmış ve geri dönüşleri değerlendirilmiştir. 16 Ocak tarihinden itibaren ise erken erişim ile bu içeriğe erişlebilir, geliştirme aşamaları tamamlandığında ise resmen açılması kararı alınmıştır.



Yeni bir arenada yepyeni kurallar siz maceracıları ve Black Desert’a katılacak yeni maceracıları bekliyor olacak. Sizlerin beklentilerini boşa çıkarmamak için elimizden geleni yapacağız.



 



- Merkez Pazar



26 Aralık tarihindeki güncelleme ile maceracılar ile buluşan Merkez Pazar içeriğini nasıl buldunuz?



Mevcut Pazaryeri’ndeki maks. min. fiyat sınırı sebebiyle ekonomide serbestlik yoktu. Bu durumun iyi tarafı yeni maceracıların da eşit bir şekilde pazaryerinden faydalanabiliyor olmasıydı. Ancak MMORPG’nin eğlencelerinden biri olan diğer oyuncularla etkileşim sırasında birçok sınırlama oluşması da olumsuz yönlerinden biriydi.



Ayrıca mevcut Pazaryeri’nde oluşan sorunların önüne geçmek için de birçok düzenleme yapılmıştı ancak bu düzenlemeler sonucunda fiyat sınırlandırması, fiyat dalgalanması sınırlandırması, teklif yöntemi /miktarı sınırlandırması gibi çeşitli sonuçlar ortaya çıktı.



En temel sorunu çözebilmek için birçok yönteme başvuruldu ancak istenilen sonuç alınamadığı için yeni bir Pazar sistemi getirilme kararı alındı.



Yeni Merkez Pazar ile mevcut pazara göre çok daha özgürce kullanım sağlandı. Elbette maks. / min. fiyat düzenlemesi burada da karşımıza çıktı ancak Pazaryerine göre çok daha özgür bir kullanım getirildi. Bu sayede değerinden çok daha düşük veya yüksek fiyata satılan eşyalar artık normal bir fiyata sahip olacak. Böylece satıcılar da artık eşyalarının hak ettiği fiyatı elde edebiliyor.



Ayrıca gizlice yapılan kötüye kullanımın önüne geçmek için bundan sonra ani değişmiş (maks. min. fiyat) eşyaları göstererek değişimler bütün maceracılara açık bir şekilde duyurulacak şekilde düzenlendi. Bu sayede sistemi kötüye kullanmanın önüne geçildi.



Son olarak web sayfası veya akıllı telefonlar üzerinden alım satım özelliği eklenecek. Geliştirme aşamasında olan bu özellik ile artık oyuna giriş yapmadan eşya alım satımı yapılabilecek.



Merkez Pazar kullanımından büyük keyif aldığınızı umarak bu sistemi daha da geliştirmek için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.



 



- Bölge Savaşları



Fetih Savaşları klanlar arası yapılan savaş olup Fetih Savaşı’ndan daha büyük çaplı bir savaşa katılmak için çok büyük bir klanda olmak gerekmekteydi.



Daha fazla maceracının Bağlantı Noktası ve Fetih Savaşlarına katılarak bu heyecanı birlikte yaşamaları için birçok kural değişikliğine gidildi; ancak Ordu sistemiyle de kullanım ve erişim açısından istenilen sonuç alınamadı.



Bu sebeple Fetih Savaşı’ndan daha büyük çaplı bir içerik olan Bölge Savaşları geliştirildi. Bu içerik sayesinde maceracılar, büyük bir klanda olmasalar bile, büyük bölge savaşlarına katılarak deneyim elde edebilecek ve bölgesel aidiyet hissini yaşayabilecekler.



Bölge Savaşları Calpheon ve Valencia’da 3, 4 aşama Bağlantı Noktası’nı fetheden klanlar arasında bölgeler arası yapılan bir savaş olup her bölgenin Birlik Komutanı NPC’yi yok ederek kazanmak için yapılan büyük çaplı bir savaştır.



Bölge Savaşları’nda bir kez öldüğünüzde o gün içerisinde tekrar savaşa katılamazsınız. Bu sebeple hayatta kalmak için bölgelerin birlikte hareket etmesi çok önemlidir.



Açık dünyada gerçekleşen Bölgeler Savaşı ile Black Desert’ta gerçekleşecek büyük savaşa hazır olun!



Bölge Savaşları 16 Ocak tarihinden itibaren Black Desert Global Lab’de ilk olarak yayınlanması ve tüm geliştirmeleri tamamlandığında oyuna eklenmesi planlanmaktadır.



 



- Savaş Kahramanı



Savaş Kahramanı, Ordu yerine eklenen yeni bir içerik.



Daha önce klan içerisinde güçlenen bir Maceracı, büyük savaşlara katılabilmek için daha güçlü bir klana geçmek zorunda kalıyordu.



Savaş Kahramanı, Maceracı’nın üyesi olduğu klanda kalmaya devam ederek Bağlantı



Noktası veya Fetih Savaşlarına paralı asker olarak katılabileceği bir sistemdir.



Bağlantı Noktası veya Fetih Savaşlarına katılan klanlar, maksimum üye sayısını geçmeyecek şekilde Savaş Kahramanı adlı geçici paralı askerleri alabilecek.



Savaşa katılmak isteyen Maceracı, belirlenen klana başvuru yapar ve klan lideri sözleşme ücretini ödedikten sonra başvurusu kabul edilir. Böylece Savaş Kahramanı olarak savaşa katılabilir.



Başvurusu kabul edilen klanda bütün savaşlara katılabilir. Her gün saat 12’de sözleşmesi bitip tamamlama ücretini aldıktan sonra kendi klanına döner.



Daha önceki klanını değiştirmeye gerek kalmadan sadece katılmak istediği savaşa katılabilir. Ayrıca Savaş Kahramanı sıralamasında da adı geçeceğinden kendi adını yükseltme fırsatını yakalayabilir. Normal Bağlantı Noktası/Fetih Savaşı gibi içeriklere katılan klanlar da, üyelerinin katılma durumlarına göre Savaş Kahramanı alarak eksiklerini giderebilirler.



 



- Macera ve Maceracı’nın Anlamları



Black Desert, Açık Dünya’daki çok güzel ve havalı bölgelerde korkusuz hareketleri olan karakterlerle ve eğlenceli maceralarla dolu bir oyundur.



Şimdiye kadar Black Desert maceraları arasında en yoğun ilgiye sahip olan şey eşyaların özellikleriydi. Eşya güçlü oldukça savaşlar kolaylaşıyor, PVP’si daha yüksek olan eşyaya sahip oldukça kazanma şansı daha da artıyordu. Doğal olarak yapılan her şey eşyanın özelliğini artırmak içindi. Sonuç olarak eşya yükseltmede başarılı olup güçlenenler bir sonraki yükseltmeyi denemeye yönelerek kaç Gümüş Para elde edebileceğine, ne kadar çabuk eşyasını güçlendirebileceğine odaklanmış oluyordu.



Bütün içeriklerde sadece verilen Gümüş Para’ya bakılarak zamana kıyasla daha az Gümüş Para elde edilen içerikler dışlanmaya başladığından her bir hareketin anlamlı olması için özen gösterdik ama yine de ne kadar Gümüş Para verilmesi gerektiğine odaklanıyorlardı.



Bu tarz sorunları çözmek için eşya yükseltme ihtimalinin doğrudan gösterilmesi ile birlikte Black Desert dünyasında yapmak istenilen şey, maceraların daha anlamlı hale gelmesini sağlamaktır.



Bazı Maceracılar balık tutmak isterken, bazıları yemek yapmak, bazıları yürüyüş yapmak, bazıları keşif yapmaktan hoşlanır. Herkesin yapmak istediği çok farklı şeyler vardır.



Bütün bu istekleri göz önünde bulundurarak karakterler hangi içerik olduğu fark etmeksizin gelişmelerini sağlamaya çalışacağız.



 



1. Maceracı Kitabı



Maceracı Kitabı düzenlendikten sonra yeni özellikler eklenecek. Black Desert’ta

hikayelerin merkezi olan Calpheon’a kadar tamamladıktan sonra Maceracı Kitabı elde edilir.



Maceracı Kitabı’nı elde edenler özel görev ödülü alırken Prognyl Gümüş Külçe, Katkı EXP gibi daha fazla şey elde edebilecek.



Buraya yeni Maceracı Kitabı özelliği eklenecek.



Maceracı Kitabı, çeşitli maceraları yeni görev şeklinde sunarak bunlar tamamlanırsa karakterin gelişmesi ile ilgili çeşitli ödüller kazandıracak.



 



2. Gizli Macera Günlüğü (İsim değişebilir)



Geçen yaz bütün dünyadaki Black Desert Maceracılarımızın birlikte katıldığı Gizli Görevler etkinliğini hazırlamıştık. Maceracıların bu görevle eğlenceli vakit geçirmeleri bizi çok mutlu etti.



Black Desert dünyasına eklenecek yeni içerik Gizli Macera Kaydı (isim değişebilir) ile gizli görevleri deneyimleme fırsatı sunmaya hazırlanıyoruz.



Sürekli güncelleme notları ve oyun içi ipuçlarını takip eden Maceracılar, sırrı çözüp gizli hediyelere ulaşabilirler.



 



- Oyun Çok Zor ~



Black Desert ismini duyanların aklına “karmaşık”, “zor”, “çok zaman alıyor” gibi cümleler ilk olarak geliyor.



Black Desert’ın çok çeşitli içerikler bulundurmasından kaynaklanan problemler olacağını düşünerek rehber yazıp eğitim oluşturduk. Görev açıklamalarını detaylıca yazma, videolar oluşturma gibi denemeler yaptık ama oyuna alışkın olmayan Maceracılar’ın Black Desert’ın zor sistemine alışması kolay olmadı.



Yüseltme İhtimalini görünür kılarak kolaylaştırdığımız gibi, ev üretimi, ticaret gibi ilk seferde yapması kolay olmayan içerikleri, belli şartlar yerine getirilene kadar kısıtlamayı ve şu anki halinden çok daha kolay ve anlaşılabilir hale getirmeyi de düşünüyoruz.



Çeşitli ve çok sayıda oyun içeriklerini öncekilerden farklı yöntemlerle çözerek daha kolay öğrenmenizi sağlayacak şekilde yapmayı planlıyoruz.



 



- Mutlu yıllar!



2019, Black Desert’ın daha da yaygınlaştığı, çok uzun yolculuklara çıkmaya hazırlayacağımız bir yıl olacak gibi görünüyor. 5. yılını dolduran Black Desert’ı şimdiye kadar sizinle ile birlikte geliştirdik ve şimdiden sonra da yeni adımlarımızı sizinle birlikte atmak istiyoruz.



Black Desert’ın karışık ve anlaması zaman alan bir MMORPG değil, türünün bir önemi olmaksızın oynaması eğlenceli olan bir oyun olması için yapacağımız yeni atılımlarda yanımızda olmanızı temenni ediyoruz.



 



Mutlu yıllar!


16 Yorum