Birazdan Black Desert başlayacak.

Eğer oyun başlamıyorsa, lütfen Black Desert Başlatıcıyı kurun.

Oyuna başlamak için Black Desert Başlatıcısını kurunuz.

Eğer zaten kuruluysa, oyun hemen başlar.
Eğer otomatik olarak başlatıcı çalışmıyorsa, lütfen kurulu olan başlatıcıyı doğrudan başlatın.

Kurulum Rehberi

1 İndirilen BlackDesert_Installer_TR.exe dosyasını çalıştırarak, Black Desert Başlatıcısını kurunuz.

2 Kurulum tamamlandıktan sonra oyunu başlatınız.

HABERLER

GM Notu 12.07.2019 15:15 (UTC+3) Heidel Şöleni Sonrası - Soru & Cevap
4

Merhaba Maceracılar,
Bu bir The MMORPG, Black Desert duyurusudur.  

 

Geçtiğimiz 8 Haziran tarihinde bildiğiniz üzere Heidel Şöleni gerçekleştirilmişti.

Kore’de gerçekleştirilen Heidel Şöleni, Maceracılar ile buluşarak çeşitli konuların paylaşıldığı çok özel bir gündü bizim için.

Maceracıların değerli fikirlerini detaylı bir şekilde dinleyebilmek için Heidel Şöleni sırasında QR kodu aracılığıyla bazı öneriler aldık. Bunların bazılarına etkinlik sırasında cevap verildi ancak zamanın kısıtlı olması sebebiyle bazı sorular cevapsız kalmıştı.

Bunların arasında, hakkında uzun zamandır düşünmekte olduğumuz veeya daha önce aklımıza bile gelmeyen çeşitli fikirler vardı. Büyük çoğunlukta Maceracının ortak düşüncesi olan karakter dengelemeleri ile ilgili bir kısım öneri geçtiğimiz güncellemelere yansıtıldı. 

 

Bunlar dışında da bize iletmiş olduğunuz değerli görüşler ve sorular detaylı bir şekilde gözden geçirildi ve sonuç olarak sizlere bu GM Notu’nu hazırladık.

Henüz yönüne karar verilmemiş ve duyurulması zor olan bazı içerikleri, bu GM Notu aracılığıyla ne yazık ki bildiremeyeceğiz. Bu konuda anlayışınızı rica ederiz.

Ancak, sizlerden aldığımız soru ve önerileri düzenli bir şekilde inceleyerek cevaplandıracağımızı bildireceğimizi ister, bir sonraki GM Notunu da sabırsızlıkla beklemenizi rica ederiz.

 

Öyleyse göndermiş olduğunuz soru, öneri ve görüşleri incelemeye ne dersiniz?

 

Karakter Hakkında Soru ve Öneriler 

Soru: Lütfen Kunoichi’yi güçlendiriniz. 

Cevap: Birçok Maceracı Kunoichi’nin güçlendirilmesi gerektiği konusunda ortak bir düşünceye sahipti. Tarafımızca veriler kontrol edilip, test edildikten sonra geçtiğimiz 10 Temmuz tarihinde karakter dengeleme güncellemesi gerçekleştirdik. Sadece Kunoichi değil, diğer karakterler ile ilgili de kontrollerimizi gerçekleştirerek iyileştirme yapmaya devam edeceğiz. 

 

Soru: Daha fazla saç türü ekleyiniz. 

Cevap: Yeni saç tarzları oluşturmak aslında düşünüldüğünden daha fazla zaman alıyor. Ancak Maceracılardan sürekli olarak aldığımız taleplere istinaden yeni saç tarzları eklemeye karar verdik. Şu an erkek/kadın tüm karakterler için yeni saç tarzları tasarlamaktayız. Belirli bir karaktere uygulanan saç tipini diğer karakterlerde de kullanılmak üzere geliştiriyoruz. Geliştirme aşaması tamamlanır tamamlanmaz, Maceracılarla paylaşacağız. 

 

Soru: Özelleştirmeye daha fazla yüz şekli ve iris ekleyiniz.  

Cevap: Yüz şekli ile ilgili kısa bir süre içerisinde ekleme yapmak gerçekten zor bir durum. Yüz şeklini tamamen değiştirebilecek bir fonksiyon demek, büyük ihtimalle çok daha gerçekçi bir özelleştirme mümkün olacağı için Black Desert’ta özelleştirme konusunda yeni bir dönemi başlatmak demektir. Yani bu konu üzerinde tartışmanın henüz erken olduğunu düşünüyoruz. Ancak, belirtmiş olduğunuz iris vb. gibi mevcut olan özelleştirme fonksiyonlarını geliştirmeye devam edeceğiz. 

 

Soru: Vücut tipi küçük ve sevimli olan Shai’nin erkek versiyonu hakkında herhangi bir planlama var mı?   

Cevap: Ne yazık ki böyle bir planımız yok. Ancak, daha önde bildirildiği gibi Black Desert dünyasında çok daha fazla çeşitte ırk ile buluşabilmeniz için geliştirmelerimizi yapıyor olacağız. Beklemede olmanızı rica ederiz.  

 

Sistem Hakkında Soru ve Öneriler 

Soru: Sunucu değişimi sırasında yaşanan 15 dakikalık bekleme süresini azaltınız.
Cevap:  Sunucu değişimi sırasında yaşanan 15 dakikalık bekleme süresi, ticaret, İmparatorluk Teslimatı gibi özel içeriklerin tekelleşmesini engellemek için aldığımız bir tedbirdir. Bu süreyi azalttığımızda başka sebeplerden ötürü rahatsızlık yaşanabileceğinden, daha sorunsuz bir deneyim sağlayabilmek için sunucu değişimi bekleme süresinde azaltma ile ilgili henüz bir çalışma yapmayı planlamamaktayız. Bunun yerine, sunucu değişiminden önce diğer sunucuların bazı bilgilerini kontrol etmenizi sağlayan bir düzen üzerine düşünmekteyiz. Tıpkı karakter seçim penceresinde, karakterlerin dışarıda olan bineğini görebileceğiniz şekilde yapılan güncelleme gibi. Rahatsızlığı en aza indirmek için elimizden geleni yapacağız. 

 

Soru. Otomatik Döngü konusunda düzenleme yapınız.

Cevap: Aslında biz de en hızlı şekilde bu konu üzerinde düzenleme yapmak istiyoruz. Özellikle ehlileştirme içeriğinden büyük zevk duyan Maceracılar için mutlaka gereken bir durum olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca, diğer Maceracılara da Black Desert dünyasını keşfederken büyük bir kolaylık sağlayacaktır. 

Heidel Şöleni’nde de duyurduğumuz gibi arayüz üzerine çalışmalarımızı gerçekleştirmekteyiz. Geliştirme süreci yeterli olursa uygulamayı aynı anda yapmayı düşünüyoruz. Konsol versiyonuna baktığımızda, Dünya Haritası’nda istediğiniz bir yeri işaretlemenizi sağlayan bir özelliğe sahip. Aynı fonksiyonu PC versiyonunda da uygulamayı düşünüyoruz. Henüz net konuşmak için çok erken fakat kullanımı biraz daha kolay bir hale getirebilmek için bu durumu değerlendirmeye devam edeceğiz. 

 

Soru: Alt Silah gizleme fonksiyonu ekleyiniz!   

Cevap:  Karakter özelleştirme de Black Desert içeriklerinden bir tanesidir ve bu içeriğe boyama, belirli bir alanı gizleme vs. dahildir. 

Bu nedenle miğfer, pelerin gibi eşyalara, eşya gizleme fonksiyonu ekledik ancak Ana/Alt Silah gizleme fonksiyonu eklememizin ana nedeni savaş pozisyonlarında beceri kullanılmasıdır. Beceri kullanılıyorsa silahın da mutlaka görüntülenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Miğfer ve pelerin gizleme işlemi savaş sırasında olsun veya olmasın herhangi bir etkisi olmayacaktır ancak, Ana/Alt Silah için bu durum geçerli değil. Daha doğal bir şekilde ifade edebilmek için başka yöntemler aramamız gerekmekte. Değerli görüşünüz için teşekkür ederiz, daha uygun yöntemler bulmak için konu üzerinde tartışıyoruz ve mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde gerçekleştireceğiz.

 

Soru: Binek Becerisi Değişimi sırasında olasılık değerleri gösteriniz.   

Cevap: Yükseltme Oranı değeri ile Pet Takas değerinin açıklanma aşamasında Binek Becerisi Değişim oranı üzerine de düşünmüştük. Ancak, binek becerisi değişimi hesaplama yönteminin yükseltmeden daha farklı olduğu için bu hiç kolay olmamıştı. Bunun nedeni, her bir atın aşaması, cinsi, bugüne kadar edinilen yeteneklerin sayısı ve at durumunun karışık bir şekilde iç içe geçmiş olmasıdır. Olasılığın gösterilmesi demek, başarısızlığın önlenmesi anlamına gelmediği için, sunmuş olduğunuz önerinizin temel bir çözüm yöntemi olduğunu söyleyemiyoruz. Ehlileştirme içeriğinden zevk alan Maceracılar için de rahatsız edici bir faktör olacağından daha faklı yöntemler üzerinde araştırmamızı yapacağız.

 

Soru:  Hyrstria’da yaşanan zemin altına düşme sorunu çok ciddi!   

Cevap: Canavarlardan debuff etkisine maruz kalındığında, karakterin aralıklı olarak zeminin altına düşmesi sorunu yaşanmaktadır. Bu nedenle, sorunu çözebilmek için canavar debuff değerlerini değiştirmeye karar vermiştik ancak oyunun akışına zarar verebileceği için başka yollar aramaya başladık. 

Öncelikli olarak rahatsızlığı gidermek için Hystria Harabeleri gibi bölgelerde ESC’den “Kaçış” butonuna tıkladığınızda bölge içerisindeki belirli NPC’lerin olduğu alanlara taşınmanızı sağlamayı planlıyoruz. (Bu özellik Black Desert Global Lab’e uygulanmış bulunmakta. Bu değerli fikri bizimle paylaşan tüm Maceracılara çok teşekkür ederiz.) Bu içeriği bir an önce sunuculara uygulamayı düşünüyoruz. Bölge değişimi ile ilgili düzenlemeye güvenli alternatifler de hazırlamaktayız.  

 

Soru: Son kullanma tarihi ile ilgili açıklama veya hatırlatıcı ekleyin.

Cevap: Belirli sürelere sahip olan eşyalar, alındıklarında açıklama ve uyarı mesajı eklenecek şekilde iyileştirmeyi planlıyoruz.  

 

Soru: Kayalıklara ya da yerin altına saplanan hala çok sayıda canavar var. 

Cevap: Kayalıklara ya da yerin altına saplanan canavarlar ya da binek hareket sırasında yolu kapatan canavarlar tespit edilir edilmez hızlı bir şekilde düzeltme yapıyoruz. Özellikle yanlış yerleşim yapılmış canavarlar ile ilgili, kökten bir inceleme yapılması gerekse bile hızlı bir şekilde çözüme ulaştıracağız. 

 

Soru: Karma 0’dan düşük ise dezavantajı gerçekten çok fazla. Yaklaşık 5-6 Kristal kırılıyor.  

Cevap: Başka bir karaktere zorla saldırma ya da öldürme eyleminde bulunulduğunda sorumluluğun yerine getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Temel olarak karmaya göre aşama aşama ceza uygulanmakta ve Karması çok düşük olan bir Maceracı da ağır bir cezaya maruz kalıyor. Amaçlandığı gibi olduğu için herhangi bir değişiklik yapmayı planlamıyoruz.    

 

Soru: Balina sorunu çok sıktı! 

Cevap: Mavi Balina çok uzun bir harekete sahip ve bu hacmin kendisi çok büyük. Oyunun tüm optimizasyon süresince Mavi Balina ile ilgili çok fazla sorun meydana gelmişti. Bu sorunu çözmek için iç lojikte değişiklikler yaparak yamalar uyguladık ancak, aralıklı olarak adayı delerek hareket etmesi, vücudunun batması gibi sorunları henüz kusursuz bir şekilde çözemedik. Bu rahatsızlığı yaşadığınız için gerçekten çok üzgünüz. Bu soruna Büyük Okyanus güncellemesi sonrası daha fazla odaklanacağız. 

 

İçerik Hakkında Soru ve Öneriler  

Soru: Büyük Tüccarın Yüzüğü ile ilgili iyileştirme yapınız! 

Cevap: Büyük Tüccarın Yüzüğü, Merkez Pazar güncellemesinden önce 'Mutlak Halka' denilecek kadar popülerdi. Bu sebeple elde etme yolunu oldukça zorlaştırdık. Merkez Pazar düzenlemesi ile birlikte Büyük Tüccarın Yüzüğü konusunda iyileştirme yapılması gerektiğine katılıyor, iyileştirme üzerine hazırlıklarımızı yapıyoruz. Değiştirilecek olan özelliklere bağlı olarak elde edilme zorluğu konusunda da değişiklik yapılacaktır. İyileştirme ile ilgili içerik netleşirse Global Lab sunucusuna uygulayacağız. 

 

Soru: Daha fazla Rüya Atı ekleyiniz.  

Cevap: Rüya Atı kendine has yetenekleri ile Black Desert’ın son içeriklerinden bir tanesidir. Şu an Arduanatt, Diné ve Doom dışında diğer bir Rüya Atı hakkında sürekli olarak tartışmaktayız ancak, Black Desert’a yakışan yeni Rüya Atını bulamadığımız için henüz herhangi bir geliştirme planımız yok. Eğer bizimle bu konu ile ilgili daha fazla fikir paylaşırsanız mutlaka gözden geçireceğiz. 

 

Soru: Oyuna daha fazla Unvan ekleyiniz. 

Cevap: Unvanı, Maceracıların oyun oynama eğilimi ve tarzını gösterecek şekilde oluşturmak istediğimiz için unvan sayısını (Şu an toplam 1500’ü geçmekte) çok fazla arttırdık ancak sadece bazı unvanların kullanılmak istemesini önlemek amacıyla onlara özel yetenekler vermedik. Ancak, aldığımız görüşler sayesinde unvan elde etmekten hoşlanan Maceracıların da olduğunun farkında vardık ve bu sebeple gelecekte çeşitli yöntemlerle elde edilecek şekilde yeni unvanlar eklemeye karar verdik. Geçen hafta düzenlenen Global Eşek Koşturma Yarışı ödüllerinden biri olan ‘Donki Şot’ buna bir örnektir. 

 

Soru: Zaman geçtikçe İşleme Ticareti çekiciliğini kaybediyor. Herhangi bir iyileştirme planı var mı?  

Cevap: İşleme Ticareti, düzenli olarak yapılan zaman yatırımının Gümüş ile takas edildiği bir ticaret sistemidir aslında. Genel ticaretten farklı olarak, uzun bir hazırlık süresi gerektirir ve doğrudan elde edilen gümüş eyleminden ziyade dolaylı bir eylem olup bu eylemden elde edileni de ek gelir olarak düşünebilirsiniz. Ticaretin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi ile ilgili hazırlıklarımızı yapıyoruz ancak şu an İşleme Ticareti yapan Maceracıların en çok rahatsız olduğu konu; Taşıma özelliği ile işleme mallarının rahat bir şekilde taşınabilmesi için neler yapabileceğimizi gözden geçirmekteyiz.

 

Soru: Genel ticaret çok sıkıcı bir hal almaya başladı.

Cevap: İşleme ticareti dışında genel ticaretin değerinin de düşmesi hususunda sizlerle aynı düşünceye sahibiz. İlgili olarak iyileştirme güncellemeleri yaptık ama tatmin edici olmadığının farkındayız. Henüz detaylı bir iyileştirme planını sunmak için çok erken ancak anlamlı ve ilginç bir ticaret sunmanın yolları üzerine çalıştığımızı bilmenizi isteriz. Gelecekte daha güçlü bir ticaret sunmak için elimizden geleni yapacağız. 

 

Soru: Avcılık seviyesine göre buff alabilsek harika olur.  

Cevap: Heidel Şöleni’nde duyurulan yaşam içerikleri güçlendirmesi ile ilgili içeriklerde dahil olmak üzere, yaşam seviyesine göre kolaylık ve faydalar üzerine sürekli olarak görüşmekteyiz. Şu an üzerinde çalıştığımız yaşam, yaşamlar arasındaki rahatsızlıkları azaltmaktır. Gelecekte Avcılık da dahil, yaşam seviyesinin düşük etkiye sahip olduğu diğer yaşam içeriklerini de güçlendirmek istiyoruz. Avcılık ve diğer çeşitli görüşler üzerine araştırmalarımızı sürdürmekteyiz.

 

Soru: Toplama yaparken Konut eşyası elde edebilmek güzel olurdu.  

Cevap: Görüşünüz için öncelikle teşekkürler. Biz de bu duruma katılıyoruz ve sadece Toplama değil, diğer çeşitli eylemlere de uzun vadede birer adet eşya eklemeyi düşünüyoruz.

 

Soru: Aşçılık seviyesinin artması durumunda yapılabilecek yemek sayısının da artıp, yemek tarifine kişiye özel malzemeler eklenmesi güzel olabilir.

Cevap: Şu anki aşçılık içeriği düzeninde kendi tarifinizi uygulamanız ne yazık ki zor. Ancak, eğer istiyorsanız etkinlik veya başka bir şekilde uygulanabileceğimizi düşünüyoruz. Aşçılık seviyesi hakkında ayrıcalıklar ile ilgili olarak, yaşam içeriği iyileştirmesi sonrası daha net cevaplar vereceğiz. 

 

Soru: Tüm içeriklerin amacı sanki Gümüş elde etme gibi. Bu hususta iyileştirme yapılması gerektiğini düşünüyorum. 

Cevap: Bizim de endişelendiğimiz durumlardan biri. Geçen yıl av sahası iyileştirmeleri yapıldığında her bir av sahasına kara taş elde etme özelliği ve beceri EXP özelliği gibi özellikler eklememizin sebebi bu durumu engellemek içindi. Cehennem Geçiti’nden itibaren, Gölgeler Arenası, Kan Altarı da bu durumu göz önünde bulundurduğumuz bir girişimdi. Elbette ki her içeriğin kendine has özellikleri ve albenisinin olması önemli ancak sadece bunu göz önünde bulundurduğumuzda tüm Maceracıları tatmin edemeyeceğimizin farkındayız. Belirtmiş olduğunuz fikrin bizim mutlak görevimiz olduğunu bilmenizi isteriz. Daha yoğun bir şekilde testlerimizi gerçekleştirerek bu boşluğu dolduracağız. 

 

Soru: Mediah’ın alt tarafı ve Ratt Limanı’nın sol tarafı ne zaman erişime açılacak?  

Cevap: Rat limanı etrafındaki bölgenin, Büyük Okyanus güncellemesi sonrası genişletilmesi planlanmakta. Mediah alt tarafı ile ilgili bir planımız var ancak henüz açıklayamıyoruz. Anlayışınızı rica ederiz. 

 

Klan Hakkında Soru ve Öneriler

Soru: Küçük çaplı klanların gelişmesine lütfen yardım edin! 

Cevap: Yeni kurulan klanların veya küçük çaplı klanların büyümesinin biraz zor olduğunun farkındayız. Bu sorunu giderebilmek için Klan destek fonu ekledik ve okyanus canavarları ganimetlerini klan sermayesi olarak alabilecek şekilde düzenledik. Eğer oyundan yeterinde zevk alıyorsanız küçük çaplı klanlarında gelişebileceği şekilde bir temel oluşturduk ancak, klan puanı gibi bazı kısımlarda henüz zorluk yaşadığınızı düşünmekteyiz. Bu durumu çözüme ulaştırmanın yollarını aramaktayız. 

 

Soru: Klan Bossu’nun, çeşitlendirilmeye ve zayıf oyuncuların da katılabileceği bir role ihtiyacı var.

Cevap: İlk Klan Bossu’nu tasarlarken, zayıf klan üyesi, güçlü klan üyesi farketmeksizin birlikte hareket etmenin anlamlı olacağını ummuştuk. Bu nedenle Klan Bossu’nun önceliğinin ‘Saldırı’ değil, ‘Birlikte Hareket’  olduğu bir gerçektir. Klan Bossu’na katılırken ‘Ben onlardan daha zayıfım, benim bir yardımım dokunmaz’ diye düşünmemenizi, diğer klan üyeleri ile birlikte olmaktan zevk almanızı umarız.

 

Soru: Çıraklık dönemindeki klan üyesi neden Savaş Kahramanı olamıyor?  

Cevap: Klana çıraklık süresi ekleme sebebimiz, klan bonusu vs elde ettikten sonra 24 saatte bir klan değiştirerek durumun kötüye kullanılmasının önüne geçmek içindir. Bu yüzden çıraklık aşamasına devam etmeyi planlıyor, bu konuda anlayışınızı rica ediyoruz. Çıraklık dönemi boyunca klanınızı yakından tanıyıp, daha sonra Savaş Kahramanı içeriğine dahil olmaya ne dersiniz? 

 

Soru: Klan içeriklerini bireysel olarak da gerçekleştirecek şekilde düzenleyiniz. 

Cevap: Daha önce bu konu üzerine düşünmedik çünkü tek başına değil, birden fazla kişinin birleşerek birlikte olmasını ummaktayız. Küçük çaplı klanlar için içerikte neler yapabileceğimize bir göz atalım ancak, bireysel olarak hareket etmenin doğru bir yön olmadığını düşünüyoruz. Black Desert, birlikte olduğunuzda daha eğlenceli bir oyun olduğundan bir klanın parçası olarak yeni bir maceraya adım atmanızı öneririz. 

 

Soru: Klan Bonusu verirken, Bağlantı Noktası Savaşına katıl butonuna tıklanma sayısı görüntülenecek şekilde düzeltiniz.

Cevap: Bugünlerde de birlik penceresini ekran görüntüsü alarak kontrol eden birçok klan var, değil mi? Öneride bulunduğunuz şekilde ya da farklı bir şekilde olabilir ancak mutlaka iyileştirme yapacağız. 

 

Soru: Klan görev tamamlandığı zaman, görev tamamlama ödülü ödeme bilgisi görüntülenecek şekilde düzenleyiniz.

Cevap: Klan sermayesi ya da klanla ilişkin eşyaların sadece varsayılan izinlerin olması doğrultusunda kullanılabilecek şekilde düzenlenmesi planlanmaktadır. Klan Liderlerinin bu yetkiyi iyi bir şekilde ayarlamalarını ve klanlarını yönetmelerini umuyoruz. Ek olarak klan sermayesinin kullanım içeriğinin sistem mesajı ile görüntülenebilmesi için bir yöntem geliştirmekteyiz. En kısa zaman içerisinde Black Desert Global Lab ile sizlere güzel haberler vermek için elimizden geleni yapacağız. 

 

Soru: Neden herkesin Klan Görevi alabilmesine rağmen sadece özel rütbeler tamamlayabiliyor?  

Cevap: Klan görevi alımı ve tamamlama yetkisi kötüye kullanılabileceği için bu konuda oldukça temkinli olduğumuzu söyleyebilirim. Klan rütbesi ile ilgili detaylı bir planlama yapıyoruz. Görüşünüzü değerlendiriyor olacağız. 

 

Soru: Klan içerisinde birlik olduğumuzu hissedebilmemiz için, birlikte hareket edebileceğimiz daha fazla klan içeriği ekleyiniz.  

Cevap: Klanlar, Black Desert’ın bir parçası olmakla birlikte tüm klanlar kendi yöntemlerine göre oyundan zevk almaktadırlar. Klana aitlik duygusunu daha geniş bir perspektiften inceleyerek, klanlar için acaba ne tasarlasak değil, klanların hangi yöntemlerle Black Desert’ta eğlenebileceği üzerine düşünerek bu boşluğu dolduracağız. 

 

Bağlantı Noktası/Fetih Savaşı Hakkında Soru ve Öneriler

Soru: Bağlantı Noktası Savaşı katılımcı sorunun iyileştirilmesi gerekmektedir. 2. aşamada 30 kişi olması demek çok az bir rakam. Neden bu şekilde bir sınırlandırma var?  

Cevap: Bağlantı Noktası Savaşı’nın her aşamasındaki kişi sayısı ile ilgili şu an kontrollerimizi gerçekleştiriyoruz. 1. aşamada hazırlık yapıp, 2. aşamada mücadele, 2. aşamada hazırlık, 3, 4. aşamada mücadele şeklinde olması aslında bizim amacımız ancak, katılımcı sayısı sınırlandırması sebebiyle rahatsız olan Maceracılar olduğunun farkındayız. Bu sebeple her bir bağlantı aşamasında daha fazla bölümlendirme yaparak kişi sayısını ayarlama üzerine düşünüyoruz. Bağlantı Noktası Savaşı gibi bir içerik, herkesin içeriği olduğu için çok dikkatli bir şekilde hareket etmeyi amaçlıyoruz. Gelecekte Bağlantı Noktası Savaşı kuralları iyileştirmeleri için tüm bu durumları göz önünde bulundurarak iyileştireceğiz.

 

Soru: Bağlantı Noktası Savaşı’nda fil çağırmak mümkün olsun!  

Cevap: Yapıyı çok fazla değiştirmemiz gereken bir durum olduğu için ne yazık ki bu konuda hızlı bir şekilde geliştirme yapamıyoruz. Daha fazla yöntem bulmak için elimizden geleni yapacağız ancak, ne yazık ki yakın zaman içerisinde olacağına dair söz veremiyorum. 

 

Soru: Kuşatma silahlarıyla daha stratejik bir savaş istiyorum! 

Cevap: Bizim amacımız, ne kadar zayıf bir klan olursa olsun inanılmaz derecede güçlü bir klan ile karşılaşsa bile o zayıf klan için de kazanma yolunu açmaktır. Bu nedenle Mancınık gibi kuşatma silahları ve Ogre bineği vb. eklemiş bulunmaktayız. Bunların yeterli olmadığını biliyoruz ve Fetih Savaşı zaten bu dengeye aşina olduğundan biraz daha dikkatli bir şekilde geliştirmelere devam edeceğiz.

 

Soru: Bağlantı Noktası/Fetih Savaşı sırasında klan sohbet penceresi, konum ve çeşitli durum paylaşımı ve not ekleme fonksiyonu gibi eklemeler ve stratejik unsurları çeşitlendirmenizi umuyorum.   

Cevap: Bağlantı Noktası Savaşı sırasında çeşitli stratejilere, taktiklere ve iletişime ihtiyaç olduğunun farkındayız. Çeşitli yollar eklemek üzere çalışacağız. 

 

Canavar Hakkında Soru ve Öneriler  

Soru: Av Canavarı EXP konusunda dengeleme çalışmaları yapılması gerekiyor.

Cevap: Avcılık seviyesi önemli bir hale geldikçe, bazı av canavarlarının EXP dengelemesine ihtiyacı olduğunun farkındayız. Mavi Balina içeriğinden başlayarak dengeleme çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. 

 

Soru: Deniz canavarları arkadan darbe güçsüzleştirmesi güncellemesinden sonra bir sonraki önlem nedir?  

Cevap: Büyük Okyanus canavarları hakkında bahsedecek olursam normalde bu canavarlar arkadan darbe olmayacak şekilde tasarlanmıştı. Ancak, Hekaru, tasarım sırasında her durumda arkadan darbe alacak şekilde yanlış bir ayarlama yaptık. Bu sebeple diğer canavarların da bazı durumlarda arkadan darbe alacağı şekilde bir durum meydana geldi. Bu bahsettiğim sebepten ötürü düzenleme yaptık ancak başta açıklamamız eksik olduğu için karışıklık yaşamasına neden olduk. Deniz canavarları ile ilgili Büyük Okyanus güncellemesi sırasında iyileştirme yapmayı planlıyoruz.

 

Soru: Garmoth bilgisi… görev veya tesadüfen Boss’a son saldırı sırasında elde edilebiliyor. Ek elde etme yöntemleri eklenecek mi?   

Cevap: Normalde Boss, herkesin güçlerini birleştirerek mücadele etmesi gereken bir yaratıktır çünkü o denli güçlüdür.  Bu yüzden onların bilgilerini Black Desert dünyasındaki köylü NPCler ve özel NPC’lerinden öğrenebileceğiniz bir konsept içerisinde tasarladık.

Ancak, Boss’un yakalanma sürecindeki deneyim de bir bilgi olabilir. Bu sebeple Boss yakalamaya katılmış olsanız bile bilgi edinebileceğiniz şekilde iyileştirme yapmayı planlıyoruz. 

 

Diğer Soru ve Öneriler

Soru: Bazı av sahalarında (Sycraia Sualtı Harabeleri/Hystria vb.) FPS düşmesi yoğun bir şekilde yaşanmakta. İyileştirmeyi planlıyor musunuz?  

Cevap: Bazı durumlarda FPS düşüşü yaşanmasının sebebini tespit ettik ancak iyileştirme konusunda bazı zorluklar yaşıyoruz. Elimizden geldiğince, en hızlı şekilde çözüme ulaştıracağız.  

 

Soru: Avlanırken ve Boss yakalarken, sadece güçlendirilmeye odaklı değil, karakteri süslemeye yarayan eşyaların düşmesi gibi bir plan var mı?

Cevap: İnci eşyası, oyun içi üretilen kıyafetler dışında ek olarak yeni dış görünüş eşyaları hazırlamaktayız. Henüz geliştirme aşamasında olduğu için detay veremiyorum ancak uzun zamandır hazırlığını yaptığımız bir durum. Çok havalı olacağını düşünüyoruz. 

 

Soru: Sherekhan ile ilgili Askeri unvanı nasıl elde ederim?  

Cevap: Normalde tüm unvanlar bazı ipuçları taşımakta. Bahsetmiş olduğunuz bu unvanın ise herhangi bir ipucu taşımadığını fark ettik. En yakın zamanda ipucu ekleyeceğiz. 

 

Soru: Orman Yolu Vagonu, Gahaz tarafına giderken, otomatik olarak gitmesine rağmen tıkanıyor. 

Cevap: Yaşadığınız rahatsızlık için özür dileriz. Hızlı bir şekilde sorunu gidereceğiz.  

 

Soru: Sosyal Hareket’e ‘Dans’ ekleyiniz.  

Cevap: İçerik tasarlarken, Black Desert dünyasına uyup uymayacağını değerlendirmekteyiz. Dansı ele alacak olursak, herhangi bir planımız yoktu ancak Maceracıların sürekli olarak talep etmesine karşın yaklaşık bir yıl boyunca bir çalışmaya yaparak prototipini bile tamamlamıştık. Çok çeşitli hareketler ekledik ve bu hareketleri doğrudan özelleştirerek birden fazla hareketin ortaya çıkabileceği şekilde ayarladık ancak tekrar kontrollerimizi gerçekleştirdiğimizde bu hareketlerin oyuna yük olabileceğine karar vererek projeyi durdurduk. 

Mutlaka dans olmasa bile, daha fazla hareketi ekleyerek, karakterlerin daha çeşitli hareket edebilmesi için çalışmalarımızı güçlendireceğiz.

 

Soru: Oyun bilgilerini cep telefonundan kontrol edebilecek şekilde düzenleyiniz. 

Cevap: Son zamanlarda mobil cihazlardan da bazı Black Desert bilgilerinin rahatça görüntülenebilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunlardan ilki ise Mobil Merkez Pazar oldu bizim için. Gelecekte daha fazla mobil destek için elimizden geleni yapacağız.

 

İletmiş olduğunuz görüşleriniz için çok teşekkür ederiz.

Bir sonraki GM Notu’nda görüşmek üzere.

 

Teşekkürler.

Black Desert Türkiye & MENA Operasyon Ekibi

4 Yorum