Birazdan Black Desert başlayacak.

Eğer oyun başlamıyorsa, lütfen Black Desert Başlatıcıyı kurun.

Oyuna başlamak için Black Desert Başlatıcısını kurunuz.

Eğer zaten kuruluysa, oyun hemen başlar.
Eğer otomatik olarak başlatıcı çalışmıyorsa, lütfen kurulu olan başlatıcıyı doğrudan başlatın.

Kurulum Rehberi

1 İndirilen BlackDesert_Installer_TR.exe dosyasını çalıştırarak, Black Desert Başlatıcısını kurunuz.

2 Kurulum tamamlandıktan sonra oyunu başlatınız.

HABERLER

GM Notu 06.10.2021 11:30 (UTC+3) Artina ile Florkestra Dersleri
4

 

Merhaba, Maceracılar!  

  

Bugünün GM Notu size Artina'dan geliyor. Yeni Florkestra enstrümanlarını özel bir konuğa tanıtmak için Flondor Gölü'nden buralara kadar geldi!

Merhaba, arkadaşlar!  

  

Enstrümanlarımı deneme şansınız oldu mu? Sesleri gerçekten güzel, ancak onları nasıl çalacağınızı veya efektlerini nasıl kullanacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. 

 
Bu yüzden hepinize yardım etmesi için Bay Croove'u getirdim! Ben… Ben de anlatabilirdim elbette, ama daha fazla Florkestra enstrümanı bulmak için yola çıkmam gerekiyor… 

 
Bir müzisyen olarak gerçekten parıldamak istiyorsanız Croove'un müzik derslerine dikkat ettiğinizden emin olun!

Merhaba. 

  

Bana Croove diyebilirsiniz. Genelde Pearl Abyss'in ses odası olan biraz gizli bir yerde olurum. Kendimi tüm Maceracılarımıza tanıtırken biraz gergin olmaktan kendimi alamıyorum. 

  

Black Desert'ta Maceracılar tarafından bestelenen şarkıları duyduğumuzda, yetenekli bestelerinizi alkışlamadan edemedik, özellikle enstrüman sisteminin Black Desert'a tanıtılmasının üzerinden bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen. Eğlenceli ve daha önce başka oyunlarda görülmemiş bir müzik sistemi sunmak istedik. Yani efektör ve performans özellikleri planladığımız şeylerdi. Bu özellikleri geliştirmek, beklediğimizden çok daha fazla iş birliği ve diğer ekiplerden kaynak gerektiriyordu. Bu nedenle, öncelikle Maceracılara tanıdık olmadıkları bir şey yapmaları için fırsat sağlamak adına beste/çalma sisteminin temellerini geliştirdik ve daha gelişmiş özellikleri ileride eklemeye karar verdik. 

  

Bir yıllık zorlu geliştirmenin ardından, Florkestra adı verilen efektör ve performans sistemini sunmaktan gurur duyuyorum. Florkestra sistemi, özellikle hiç müzik eğitimi almamış olanlar için yabancı ve anlaşılması zor olabilir. Bu sistemi eğlenceli bir şekilde anlatmak için sekiz bölümlük bir müzik dersi hazırladım. 

Hadi başlayalım. 


Efektör Nedir?

Efektörler, duyduklarınızı değiştirmek için sesi bir şekilde etkileyen bir cihazdır. Örneğin, bir karaoke makinesinin, açtığınızda sesinizi "daha zengin" ve "daha dolgun" hale getiren Echo ve Reverb düğmeleri, efektör olarak bilinir. 

Efektörler birkaç farklı şekilde kategorize edilebilirken, Florkestra'nın efektörleri için başlıca iki şekilde kategorize edilebilir; mekansal ve modülasyon. 

Örneğin, bir mekansal efektör uygulamak, sesi bir oda, müzik salonu vb. gibi bir boşluk hissi verecek şekilde dönüştürür. Öte yandan, bir modülatör efektör, sesin tonunu daha derin, yabancı vb. hale getirir. 

Bir Florkestra enstrümanı çalarken, kulağın nasıl duyduğunu etkilemek için bir efektör yerleştirebilirsiniz! Bir mekansal efektör yerleştirmek sesin boşluk hissini arttırırken, bir modülatör ise sesin tonunu etkiler.  

 

Florkestra Efektörleri Şarkılara Eklenir

Florkestra efektörleri yalnızca Florkestra enstrümanları ile kullanılabilir. Bu efektörler kompozisyonlara eklenebilir ve Florkestra enstrümanları ile birlikte kullanılır. 

Bir şarkı oluştururken efektörü ayarlayabilirsiniz ve efektörün ayarları her enstrüman yerine, şarkıyla birlikte kaydedilir. Bunun anlaşılması daha kolay bir konsept olması gerektiği için, efektörü doğrudan Florkestra enstrümanınızdan ayarlayamazsınız. Basitçe söylemek gerekirse, Florkestra enstrümanını bir efektörle çalınmasından ziyade, bir efektörden etkilenebilen bir enstrüman olarak düşünebilirsiniz. 

Efektörler, çok fazla Kara Ruh'un enerjisi (başka bir deyişle, bilgisayarınızın CPU'sunun çoğunu kullanır) tükettiği için, kullanımları konusunda sınırsız olamazlar ve mümkün olduğunca verimli kullanılmaları gerekir, bu yüzden bu şekilde ayarlandılar. Bu yöntemin sınırlamaları nedeniyle, efektörlü bir şarkı çalarken, yanınızda başka bir grup başka bir şarkı çalıyorsa, çaldığınız şarkıdaki efektörlerin ayarları ile onların sesini duyacaksınız. Ne yazık ki, Kara Ruh'un enerjisini idareli kullanmanın başka bir yolu yok... 

Yani, bir Florkestra enstrümanı üzerine kurulan efektörler tüm şarkıyı etkiler! Efektörler, her enstrümanı ayrı ayrı etkilemek yerine, Florkestra enstrümanlarının kurulduğu şarkıyı etkiler! Bunu mutlaka bir yere not edin.

 


Efektörlerle Çalmak!

Beste penceresinin sol üst tarafındaüç efektör ayarlamak için düğmeler bulunurEfektörün ayarlar penceresini açmak için onlara tıklayın. 
Ortada daire şeklinde döndürülebilen “Düğme” kontrolörleri bulunmaktadırBu düğmeleri farenizle çevirebilir veya altlarına bir sayı girerek değerlerini ayarlayabilirsiniz.  
 
Florkestra enstrümanları, “eğlenmek” için tasarlanmış içerik olsa da efektörlerde listelenen terimlermüzik ve ses profesyonelleri tarafından kullanılan teknik terimlerle aynıdır. Bunun nedeni, zaten standartlaştırılmış terimleri korumaktır, çünkü yenilerini oluşturmak daha fazla kafa karışıklığına neden olabilir. Bu nedenle, aşağıdaki terimleri ve kullanımlarını gözden geçirelim.
 

Reverb 

Reverb (yankı), gerçek bir odada yapıldığında sesin nasıl yansıdığının anlaşılmasını sağlayan bir yankı sesidir. Daha küçük bir alanda, bu yankılanma sesi küçük ve kısadır. Büyük bir odaya veya salona (özellikle nesnelerin olmadığı boş bir alana) girdiyseniz, daha önce daha büyük ve daha alçak bir yankılanma sesi duymuş olabilirsiniz. 

Zaman, bu yankılanma sesinin uzunluğunu nasıl ayarladığınızdır. Minimum 0 değerine ayarlamak, sınıf boyutundaki bir alan için bir yankı sesi duymanıza izin verecektir. Zaman değerini artırmak odayı büyütür ve değeri 100'e yükseltmek, gerçek bir salon veya kiliseden çok daha büyük, büyük bir salon gibi olmasını sağlar. 

  

Delay 

Delay (gecikme), aynı sesin, karaokede bir yankı veya bir dağ sırasında bağırdığınızda ortaya çıkan yankı gibi, kaybolan bir efektte tekrarlanmasına neden olur. Bu Delay efektörü, bir odayı taklit eden Reverb efektöründen farklı bir duyguya sahiptir. Gecikmenin ufukta yankılanan bir ses olduğunu hayal edebilirsiniz. 
 
Feedback, yani ses geri beslemesi, aynı sesin tekrarlanma sayısını ayarlamanıza olanak tanır. 0'a ayarlandığında, sesi iki kez gecikmeli duyacaksınız. Bu değeri artırdıkça gecikmeli seslerin sayısı da artacaktır. Maksimum değer olan 100'de, ses 20 kez geciktirilecek, geriye doğru gittikçe küçülecek ve sesin ufkun çok ötesinde yankılandığı bir efekt yaratacaktır.  

Delay efektörünü ilk oluşturduğumuzda, zamanını da ayarlamayı mümkün kılmak istedik, ancak oyunun ses motoru, gecikmeyi gerçek zamanlı olarak ayarlama yeteneğini sınırladı. Sonuç olarak, ne yazık ki bunu uygulayamadık, ancak mümkün olduğu kadar çok tür için evrensel olarak uygun hale getirmek için zaman değerini ayarladık. 

  

Chorus

Chorus (Koro), birkaç sesi kopyalayan ve onları aynı anda çalmaya dönüştüren bir modülasyon efektörüdür. Örneğin ben şarkı söylerken, bir Chorus efektörünü bağlamak sesimin birkaç kez kopyalanmasına ve aynı anda çalınmasına neden oluyordu. Bu da temel olarak, bir koroda söylüyormuş gibi hissetmenizi sağlıyor, bu nedenle efektör buna uygun şekilde Chorus olarak adlandırılır. 

 

Feedback

Kopyalananve tekrarlanan seslerin sayısını ayarlar. Bu değeri 100'e çıkarırsanız, aynı ses çok sayıda kopyalanır ve birlikte çalınır. Ancak aynı sesin aynı anda birkaç kez üst üste gelmesi, sesin garip ve eğlenceli bir şekilde değişmesine neden olur, tıpkı üşüttüğünüzde çıkardığınız ses gibi. Buna bazen flange etkisi denir.  

Açıkçası,başlangıçta geri bildirim değerini çok daha agresif bir şekilde ayarlamanıza izin vermeyi amaçladık, ancak yeni başlayanlar bu değeri yanlış ayarlayabilir, bu da onların bir uçak kalkışı veya birinin mikrofona bağırması gibi sesleri duymalarına neden olabilir. Böylece değerleri doğada yapılan seslerin limitiyle sınırladık... 
 
LFO Depth

LFO veya Low Frequency Oscillator (UFO'dan farklı!), Florkestra enstrümanlarının yukarı ve aşağı salınım şeklinde hareket eden görünmeyen bir parçasıdır. LFO Derinliğini değiştirerek, orijinal sesin LFO'dan ne kadar etkileneceğini ayarlayabilir, nasıl ayarladığınıza bağlı olarak sesi daha yumuşak/zayıf olacak şekilde değiştirebilirsiniz. LFO Frekansı 0'ı ve LFO Derinliğini 100'e ayarlarsanız, bir elektro gitarda Chorus efektör pedalını uyguladığınızda "daha tatsız" ve "daha yumuşak" bir ses duyarsınız. 
 
 

▲ LFO Derinliğini Artırma
 
LFO Frequency
Bir UFO'nun aksine, Florkestra'nın LFO'su görünmezken yukarıdan aşağıya doğru bir çizgide kıvrılmaya devam eder. LFO Frekansını 0'a ayarlamak yukarıdan aşağıya hareket hızını yavaşlatırken, bu değeri yükseltmek bu hızın kademeli olarak artmasına neden olacaktır. Yani bu değeri maksimum 100'e çıkarırsanız, bir bilim kurgu filmindeki hızlı hareket eden bir UFO'ya benzer bir sesi deneyimlersiniz. Ve bu durumdayken LFO Derinliğini 100'e çıkarırsanız, bu sesi, sanki UFO'ya pilotluk yapan uzaylı UFO'nun oldukça hızlı ve agresif bir şekilde yukarı ve aşağı uçmasına neden oluyormuş gibi değişecektir. Florkestra enstrümanının artık böyle basit bir enstrüman olmayacağını, Kara Ruh tarafından garip ve gizemli sesler üreten bir cihaz olacağı da söylenebilir... 
 
 

▲ Artan LFO Frekansı
 
LFO Derinliği ve Frekansının maksimum değerlere yükseltilmesi.


Aux Send ile Çalmak!

Efektörleri ayarlamayı deneme şansınız oldu muYukarıdaki düğmeleri kaç kez değiştirirseniz değiştirinsesin neden değişmediğini merak ediyor olabilirsiniz.  
 
Florkestra enstrümanlarının izlerine yakından bakınSes seviyesi kaydırıcısının üzerinde yanında boş görünen bir delikle Aux Send kelimelerini fark edeceksinizAşağıdaki pencereyi görmek için üzerine tıklayın. 
 
 
Bu penceredeğerleri sayı biçimindeki ayarlanabilir düğme kontrolörlerini içerecektirDeğerin 0'dan farklı bir sayıya değiştirilmesiönceden boş görünen deliği etkinleştirecektirBir besteyi ilk oluşturduğunuzda, “Aux Send Sesi” tamamen 0'a ayarlanırSonuç olarakefektör sesleri duyulmayacaktır. 
 
Florkestra enstrümanlarının şarkıya eklenen efektörleri kullandığı daha önce belirtmiştikFlorkestra efektörlerini kullanmak istiyorsanızsesi Aux Send efektörü olan paylaşılan bir alan üzerinden göndermeniz gerekirAncakAux Send yalnızca sesi gönderdiğiniz bir yer değildiraynı zamanda sesin yüksekliğini ayarlayabileceğiniz yerdirFlorkestra'nın Aux Send penceresinin üç düğmesi vardırReverbDelay ve Chorus.    
 
Efektörsüz seslere Kuru sesler denirkenefektörlü seslereses bir efektör tarafından ıslatılmış ve sıvı bir his verilmiş gibi Islak sesler denirBir Florkestra enstrümanı çaldığınızdaüç efektörün “Islak” seslerinin yanı sıra enstrümanın “Kuru” sesini de duyacaksınız. 


Diyelim ki Florkestra Flüt'ü, ses seviyesi (0 – 100) 50'ye ve Aux Send ses seviyesi Reverb = 50, Delay = 20 ve Chorus = 100'e ayarlı olarak çaldınız. Her bir sesin hacmi ne olurdu? 

 
Doğru cevap: Dry = 50, Reverb = 25, Delay = 10 ve Chorus = 50. İyi bir matematik anlayışınız varsa, değerlerin neden böyle olduğunu hemen anlayabilirsiniz. Temel olarak, Aux Send'in ses düzeyi enstrümanın ses düzeyine bağlıdır. 
 
Bunun ne anlama geldiğinden emin değil misiniz? İşte bunu açıklayan bir resim.  

Enstrümanın ses seviyesi 50 olduğu için, ki bu maksimum sesin yarısıdır, o zaman Aux Send için sesin sadece yarısı mümkündür! Aux Send'de ayarlanan değerler, enstrümanın ses oranından etkilenir! 


Beste penceresinin Volume ve Aux Send Volume ayarının enstrümanların sesini nasıl değiştirdiğini gösteren bir infografik. 
 

Diyelim ki Florkestra Flüt'ü, ses seviyesi (0 – 100) 50'ye ve Aux Send ses seviyesi Reverb = 50, Delay = 20 ve Chorus = 100'e ayarlı olarak çaldınız. Her bir sesin hacmi ne olurdu? 
 
Doğru cevap: Dry = 50, Reverb = 25, Delay = 10 ve Chorus = 50. İyi bir matematik anlayışınız varsa, değerlerin neden böyle olduğunu hemen anlayabilirsiniz. Temel olarak, Aux Send'in ses düzeyi enstrümanın ses düzeyine bağlıdır. 


Bunun ne anlama geldiğinden emin değil misiniz? İşte bunu açıklayan bir resim.  

Enstrümanın ses seviyesi 50 olduğu için, ki bu maksimum sesin yarısıdır, o zaman Aux Send için sesin sadece yarısı mümkündür! Aux Send'de ayarlanan değerler, enstrümanın ses oranından etkilenir!

 

Square Ses Seviyesi ve Notalar Aux Send 

Florkestra enstrümanlarına uygulanan Aux Send yöntemi, efektörleri korumak için paylaşılan bir alan olarak kullanılır. Öğrendiğiniz Aux Send yönteminin aksine, efektörleri her enstrüman için ayrı ayrı kullanma yöntemine Insert yöntemi denir. 
 
 
Bu Insert (giriş) yöntemi, her enstrümanı doğrudan efektörlere tek tek bağlar. Bunu, birlikte bir alanı paylaşmak yerine her enstrüman için ayrı ayrı alan satın almaya benzetebilirsiniz ve bu, her enstrüman için efektör satın almanın çok daha fazla maliyetli olacağı anlamına gelir. Beş Florkestra enstrümanının her biri için üç efektör kullanacak olsaydınız, Insert yöntemini kullanmak için “5 x 3 = 15” satın almanız gerekirdi. Öte yandan, Aux Send yöntemini kullanarak yalnızca üç efektör satın almamız gerekir.       
 
Ses açısından, Aux Send yönteminin avantajları, efektör uygulandıktan sonra bile orijinal sese dokunulmadan kalması ve sesi daha doğal hale getirmesidir. Tam tersine dezavantajı ise, ne yazık ki her bir Florkestra enstrümanına farklı Reverb, Delay ve Chorus’un bağımsız olarak uygulanamamasıdır, bu nedenle yalnızca “Islak” ses ayarlanabilir. Ayrıca, çekirdek ses kalmalıdır, bu nedenle sesi tam olarak değiştiremezsiniz. 
 
Pek çok Maceracı muhtemelen sesteki değişikliği mümkün olduğunca deneyimlemek isteyecektir, bu nedenle Aux Send'e gönderilen sesi maksimuma çıkarmaya çalışacaklardır. Ancak, ağzına kadar suyla dolu bir küvet gibi, sesi bu şekilde değiştirmek onu çok kaotik, gürültülü ve taşkın hale getirir. Mükemmel bir yemek için baharatları uygun şekilde karıştırmak gibi ayarları uygun şekilde ayarlamaya ve tonu sofistike ve güzel bir şekilde değiştirmeye çalışın. 

Florkestra enstrümanları, Insert yöntemi yerine Aux Send yöntemini kullanır! Aux Send, her enstrümana ayrı ayrı efektör uygulayamama dezavantajına sahip olsa da daha doğal bir efekt için orijinal sesi değiştirmeme avantajını da korur! 

 
Yine de Aux Send'i pervasızca maksimuma ayarlamamalıyız çünkü kulağa hoş gelen bir müzik üretmeyecektir! Bunu aklımızda tuttuğumuzdan emin olalım. 

  

Vay, bahsedecek çok şey varmış. Ancak, bu kadar zor bir konu, metni daha uzun ve daha uzun hale getirmek için çok sayıda örnek ve kelime öbeği gerektirir. Lütfen bunun daha sonra bir sınav için okumanız gereken bir şey olduğunu düşünmeyin, sadece acele etmeden tadını çıkarmak için zaman ayırın! 

  

Croove'u Florkestra enstrümanlarını bu kadar ayrıntılı bir şekilde açıklamak üzere getirdiği için Artina'ya teşekkür ederiz. Bugünkü dersimiz bitmiş bulunuyor. Hoşça kalın! 

4 Yorum