Birazdan Black Desert başlayacak.

Eğer oyun başlamıyorsa, lütfen Black Desert Başlatıcıyı kurun.

Oyuna başlamak için Black Desert Başlatıcısını kurunuz.

Eğer zaten kuruluysa, oyun hemen başlar.
Eğer otomatik olarak başlatıcı çalışmıyorsa, lütfen kurulu olan başlatıcıyı doğrudan başlatın.

Kurulum Rehberi

1 İndirilen BlackDesert_Installer_TR.exe dosyasını çalıştırarak, Black Desert Başlatıcısını kurunuz.

2 Kurulum tamamlandıktan sonra oyunu başlatınız.

HABERLER

GM Notu 12.11.2021 10:45 (UTC+3) Sınıf Geliştirmelerinin Yönü Hakkında Duyuru
19

Black Desert Stüdyosu’ndan merhaba. 
 
Geçtiğimiz hafta, Black Desert Global Lab aracılığıyla, sınıf yenileme geliştirmeleri ile ilgili çalışmalar yapılırken sizlerden gelen fikirler ve bu çalışmaların gelecekteki yönü hakkındaki konuları öncelikle sizlere iletmiştik. 
 
Bugün bu yazı aracılığıyla, çalışmalarımızın yönü ve göz önünde bulundurduğumuz hususlarla birlikte, sınıf yenilemeleri sonrasında da sürekli olarak üzerinde çalışacağımız konular hakkında bilgi vermek istiyoruz. Black Desert Global Lab üzerinden duyurduğumuz gibi, bu konuları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. 
 
- Yakalama ve Savunmadaki Dengesizlik 
- Sınıflara Göre PvE Farkları ve Çağrılmışların Verdiği Hasar 
- Sınıflara Göre Savunma Kararı Sayısı ve Debuff Etkisi Dengesi 
- 3 Dakika Buffı ile Pasif Etkiler 
- Direnç 
 
Bunlar arasından bazıları hakkında, Black Desert Global Lab aracılığıyla hızlı haberler alabilirsiniz. Sınıf yenileme çalışmalarının tamamlanıp resmi sunucularda güncellenmesi öncesine kadar, Black Desert Global Lab güncelleme duyuruları aracılığıyla bunlar hakkında bilgi edinebilmenizi sağlayacağız. Ayrıca buradaki bazı konuların, mevcut durumun uzun vadeli bir bakış açısından değerlendirilmesi sonrasında üzerinde çalışılması gereken konular olduğunu da belirtmeliyiz. 
 
Öyleyse her bir konu hakkındaki ayrıntıları belirtelim.


İlk olarak, Yakalama ve Savunma etkileri hakkındaki değişiklikler.

 Savunma Kararı fark etmeksizin şmanı bastıran Yakalama becerisi.

▲ Kolayca kırılamayan savunma becerisi.

 

Öncelikle PvP’de rakibin gard durumuna aldırmadan, tek seferde rakibi bastırabilen Yakalama ve kolaylıkla kırılamayan Savunma, her zaman tartışma konusu oldu. 

 
Bizler bu PvP sistemi hakkında, her zaman 1:1 veya küçük ölçekli savaşlarla kalmayıp, çoklu savaşlar da dahil olmak üzere tüm koşulları göz önünde bulundurarak geliştirmeler yaptık. Fakat Maceracılarımız, Yakalama ve Savunma dengesizliği konusundaki endişelerini belirttiler. Buna rağmen Yakalama ve Savunmayı hızlıca ayarlamamamızın nedeni, bu iki ögenin çeşitli sınıfların özellikleri olarak işlev görmesiydi. 
 
Ancak sınıf yenilemeleri ile ilgili aldığımız fikirlerde de Yakalama ve Savunma hakkındaki içeriklerin oranı çok yüksekti. Sınıflara göre iyileştirme çalışmaları yaptığımız sırada, bu durumları da birlikte düzenleyip değiştirmenin gerekli olduğuna yeni baştan kanaat getirerek, Yakalama ve Savunma etkilerinde değişiklikler yapmak niyetindeyiz. 
 
Öncelikle tüm sınıfların Yakalama türündeki becerilerinin ayarlanması planlanmaktadır. Artık, “Yakalama denemesi yaparken” uygulanan Savunma Kararlarının tamamı kaldırılacak ve bunun yerine Yakalamada başarılı olunduğunda, “Yakalama hareketi sırasında” Süper Zırh uygulanacak. Bekleme süresi ise 15 saniye ve üzerinde olacak şekilde ayarlanacak. Ancak bekleme süresinde, Yakalamanın özelliğine göre birazcık farklılıklar olabilir. 

 

Toparlayacak olursak, artık Yakalama karşı tarafı tamamen baskı altına alabilen bir beceri olduğu kadar, aynı zamanda büyük risk yaratabilen bir yöntem olacak. Bu durumda direnç ile ilgili merak edilenler olacaktır, bu konu hakkında direnç başlığı altında tekrar bahsedeceğiz. 
 
Savunma, temel savunma (Q savunması) ile geri adım atma olarak anılan “geri savunma” olarak ayrılıyor. “Geri savunma”yı, Black Desert’ı ilk olarak tasarladığımız dönemde, rekabetçi aksiyon oyunlarındaki savunma dizaynından faydalanarak temel savunmanın (Q savunması) olduğu sınıflarla sınırlı olmak üzere, geri adım atmaktaysa doğal olarak engelleme etkisi aktifleşecek şekilde tasarladık. Bu, biraz daha içgüdüsel ve algıya dayalı bir aksiyonun peşinden gitme amacı taşıyordu. Ancak aralıklarla yapılan güncellemelerle, temel savunması olmayan ya da etkisi biraz sönük kalan sınıflar için geri savunma mümkün olacak şekilde değişiklikler yaptık. Bu süreçte, sınıfların özelliklerini yeterince göz önünde bulunduramadığımızdan olsa gerek, geri savunmanın verimliliği giderek arttı ve geri savunmaya sahip olmayan sınıflar, buna sahip olan sınıflarla karşı karşıya gelirken, eşit olmayan bir pozisyona düşmüş oldu.

 

 Geri savunma”nın olup olmamasına bağlı olarak özellik farkları da mevcuttur.

 

Bu durumun üstesinden gelmek amacıyla, geri savunmaya zayıflatma etkisi ekleyerek performansını biraz alçaltmayı planlıyoruz. Buradaki maksadımız, temel savunma ve geri savunmanın sınırlarını belirgin hale getirerek, temel savunma etkisine daha da yoğunlaşmayı sağlayabilmektir. 
 
Ayrıca savunma yıkıldığında, kısa bir süre boyunca savunma göstergesinin yenilenemediği bir savaş sisteminin eklenmesi yöntemini de göz önünde bulundurmaktayız.  

 
Bu, bir yerde savunma becerisine aşırı bağlı kalmayacak şekilde, savaş alanından kısa bir an için kaçarak hızlıca göstergelerini yenileyip dönen oyunculara sınırlamalar koyarak, mümkün olduğunca savaşa yoğunlaşıp psikolojik bir çekişmeyi sürdürerek, savunma göstergesini kontrol etmeyi sağlamak amacını taşımaktadır. Ancak bu, bizim düşündüğümüz bir yön olması sebebiyle, bu konudaki fikirlerinizi referans alarak çalışmalara devam edeceğiz. 

 

Geçen hafta bu konu açıklandıktan sonra birçok kişinin, bu kısımda ayarlama yapılsa dahi savunma odaklı olan sınıflara özgü özellik ve konseptin değişmemesi gerektiği konusundaki görüşlerine katılıyoruz. Savaş mekanizmasının değişmesi yönüne odaklanılacak, fakat sınıfa özgü özellikler korunacak. 

 

▲ Savunmayı kırmada etkili olan Corsair becerisi.

 


İkinci olarak, sınıflar arası PvE dengesi ve hasar miktarları ile Çağrılmış hasarı ayarlaması.

PvE, yani avlanma performansı arasındaki farklılıklar hakkında da ilgili çeşitli görüşleriniz vardı. Sonuçtan itibaren söylemek gerekirse, avlanma ayarlarını aşağı doğru değil yukarı doğru dengeleme yönünde gerçekleştirmekteyiz. Özellikle avlanmadaki performansıyla övgü alan Sage ve Uyanış Nova gibi sınıflarla mümkün olduğunca eşit seviyeye getirmeyi planlıyoruz.  

Şu anda, Black Desert Lab'de uygulanan yenilemede, hasar miktarı da dahil PvE ile ilgili henüz büyük bir ayarlama yapmadık. Hasar miktarını ayarlamalarını, "mekanizma" denilen beceri performansı ve kombo bağlantısı gibi ayarlamaları yaparken, sürekli olarak düzeltip uygulamaya koymayı planlıyoruz. PvP hasarını da PvE ayarlamaları ile birlikte gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. 
 
Ek olarak, Çağrılmışların verdiği hasarın kuralları değiştiriliyor. Şimdiye kadar Çağrılmışlar (Marg, Tett, Arne, Gor, Karakurt, Eko Ruhu vb.), karakterin ekipmanına denk gelen oranda bonus AP alamıyordu, fakat 100 ila 120 arasında temel AP'ye sahipti. Artık bu kısmı iyileştirerek, temel AP yerine karakterin ekipmanına uygun bonus AP’nin uygulanması suretiyle, karakter güçlendikçe Çağrılmışlar da güçlenecek şekilde değiştirmeyi planlıyoruz. Bu değişiklikle birlikte Çağrılmışların hasarı da yeniden ayarlanacak.

▲ Çağrılmışlar ile birlikte gelişmenin tadına varılabilecek şekilde değişim yapılıyor. 

 


Üçüncü olarak, her bir sınıf ve Aktarım/Uyanış için Debuff etkileri ve Savunma Kararı ayarlamaları.

Sizlerden gelen görüşler arasında en çok Savunma Kararı ile ilgili görüşlerin yer kapladığını düşünüyoruz. Bu görüşleri özetlemek gerekirse, “PvP’de belirli becerileri iyi kullanabilmek için, mutlaka Savunma Kararı gereklidir.”, “Süper Zırh korunurken açık veriliyor.”, “Komboyu sürdürebilmek için Savunma Kararı olmazsa olmaz.”, “Savunma Kararı etkisi sürekli olarak artmaya devam ettiği için, bu duruma güvenerek savaşmaktan başka bir seçeneğin olmaması çok endişe verici.” gibi görüşlerden oluşmaktaydı. 
 

Aslında PvP’deki Savunma Kararı etkileri, rakibinizle aranızdaki psikolojik savaşı sürdürmenizi sağlayan ve en kritik noktada iyi bir şekilde kullandığınızda yeteneklerinizi gösterebileceğiniz, Black Desert’ın eğlenceli ve çok önemli unsurlarından biridir. Fakat bazı Maceracıların görüşlerinde de belirttiği gibi Savunma Kararı etkisi arttıkça buna bağlılığın da artması durumu hızlanabileceğinden, kolaylıkla ekleyemedik. Sınıf yenilemeleri üzerinde çalıştığımız süre boyunca belirli becerilere Savunma Kararı etkisi ekleme veya iyileştirme hakkında görüş bildirenler oldu fakat gönül rahatlığı ile güncelleme yapamamamızın nedeni tam da bu yüzdendi. 
 

Bütün sınıflar için Savunma Kararı etkilerini tekrar ayarlamayı da düşündük, fakat süregelen araştırmalarımız sonucu mevcut kriterlere (duruma) uygun bir şekilde ayarlama yapmanın doğru olacağına karar verdik. Bu durum aynı zamanda çoğu Maceracının da bildiği gibi, Aktarım’ın albenisini daha da arttırmak için Savunma Kararı etkilerini oldukça fazla kullandığımız, Aktarım içeriğini geliştirdiğimiz süreçteki güncellemelerimizin bir parçasıydı. 

 
Bu duruma bağlı olarak, karakter yenilemeleri aracılığı ile Savunma Kararı ve Debuff becerilerinin kullanımının düşük olduğu sınıflar için, söz konusu etkileri kullanımı yüksek olan becerilere taşıyarak, Savunma Kararı ve Debuff becerilerinin mutlak bir şekilde eksik olduğu sınıflara ise, kullanımı yüksek olan becerilere bu etkileri eklemeyi planlıyoruz. Ancak Corsair’de olduğu gibi, Sarsılmaz ve Süper Zırh etkilerini aynı anda barındırmanın yanında yüksek hasar miktarına da sahip olan beceriler için ayarlamalar yapmayı planlamaktayız. 
 
Debuff etkisi ile Savunma Kararı, PvP için çok önemli bir ögeler olduğundan, Black Desert Global Lab’de veya resmi sunucularda güncelleme sırasında değişiklikler olabilir. Elbette resmi sunucularda güncellendikten sonra da denge konusunda herhangi bir eşitsizlik olup olmadığını sürekli olarak gözlemleyerek, aşırı bir performansa sahip olunması durumunda, dengelemeyi sağlamak için aktif olarak çalışmalar yapmayı planlıyoruz. 
 
Diğer sınıflar için de bu tarz değişiklikler yapılırken, her bir sınıfın özelliklerini göz önünde bulundurarak uygulamalar gerçekleştireceğiz. Fakat mutlak bir şekilde güçlü yönlerini iyice belirginleştirmek yerine, her bir sınıfın özelliklerini daha fazla çeşitli boyutlardan ortaya çıkararak ilerlemeye odaklanacağız.

 

Dördüncü olarak, 3 dakikalık Buff ve Pasif etkisi iyileştirmeleri.

 ▲ PvE’de, etkisiyle biraz sönük kalan Aktarım Hashashin’in 3 dakikalık buffı.

3 dakika buffı ve pasif etkiler ile ilgili de yeniden ayarlamalar yapılacak. 3 dakika buffı, diğer sınıflara kıyasla daha eksik olan sınıflara odaklanarak iyileştirmeler yapmak için hazırlanıyoruz. Pasif etkilerde ise, bir tarafa eğilimli olan veya yetersiz olan kısımları yeniden gözden geçiriyoruz. Belirli bir oranda işlevsel yönlerden gruplandırma yaparak, pasif etkiler seçenek olarak seçilebilecek şekilde bir yöntem veya karakterin özelliklerini daha da çok güçlendirecek bir yöntem üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. 


Beşinci olarak, Direnç.

Son olarak Direnç konusu. Direnç, Black Desert olarak amaçladığımız aksiyon özelliğiyle birlikte geniş çaplı Fetih Savaşı gibi ögeleri göz önüne alarak eklediğimiz bir sistemdir. Nereden geldiğini bile anlayamadığınız saldırılar karşısında, karakterin sınırsız debuffa yakalanmaması için koruma görevi yapmaktadır. 
 
Bununla birlikte, birçok kişi küçük ölçekli savaşlar yaparken ya da 1:1 savaş sırasında, kombonun akıcı bir şekilde bağlanması ya da debuff esnasında da direncin (Sersemletme esnasında da Düşürme Direnci) çıkması durumları yüzünden, faydalı olmanın aksine engel olduğu şeklinde görüşlerini sundular. Biz de bu konuda sizinle aynı görüşteyiz. Direnç sisteminin özünü korumak kaydıyla bazı değişiklikler yaparak bu sorunun üstesinden gelmek istiyoruz. 
 
Öncelikle direnci yok sayma kriterini, %100 olarak değil PvP maksimum direnç değeri olacak şekilde ayarlamayı düşünüyoruz. Mevcut durumda direnci yok sayma ne kadar ayarlanırsa ayarlansın %60’ta kaldığı için, "direnci yok sayma"nın cazibesi düşüktü. Niyetimiz, bu kriteri PvP maksimum direnç değeri olarak değiştirip daha cazip hala getirmektir. 
 
Ayrıca bu sistem uygulanırsa, sadece mevcut ekipman ve bufflarla da %50 ve üzeri direnci yok sayma mümkün olacak, PvP sırasında maksimum direnç değeri %60’dan %80’e çıkarılacak.

 

 

Ek olarakkristal vbkullanımı gibi çeşitli yöntemlerle rakibin direncinin kırılabildiği veya kendi direncinin artırılabildiği ayarlamaları güçlendirmeyi planlıyoruzHerkesin aynı şekilde uygulaması gereken bir ayarlama yerine, sınıfa uygun şekilde optimize edilebilecek şekilde değişiklikler getirmek niyetindeyizBu konudagüncellemelerle birlikte küçük ölçekli savaşlar da dahil olmak üzere savaş durumlarını sürekli olarak analiz edeceğiz ve bunlara yakışan ayarlamalar mümkün olacak şekilde incelemelerimizi sürdüreceğiz.

 

 Mevcut ekipman ve bufflarla elde edilebilen direnç yok sayma değeri.

 

Son olarak... 
 

Birçok Maceracımızın sevdiği karakterlerinin, sınıf yenilemeleri aracılığıyla daha iyi bir yapıya bürünmüş olmasını, tüm Black Desert Stüdyosu ekibi olarak içtenlikle diliyoruz.  
 

Ayrıca dört gözle bunu bekleyen Maceracıların beklentilerini karşılayabilmek için bizler de çok büyük sorumluluk alarak oldukça dikkatli bir şekilde bu sınıf yenileme güncellemesini sürdürüyoruz. Daha fazla Maceracıya, eğlenceli bir deneyim sunabilmek için Black Desert Stüdyosu ekibi olarak elimizden gelenin en iyisini yapmaya gayret ediyoruz. Yoğun ilgi ve desteğinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın. 
 
Teşekkür ederiz.

19 Yorum